Direktor Jose Luis Rebordinos ob plakatu 72. mednarodnega filmskega festivala v San Sebastianu, na katerem je portretirana avstralska igralka Cate Blanchett. Foto: EPA
Direktor Jose Luis Rebordinos ob plakatu 72. mednarodnega filmskega festivala v San Sebastianu, na katerem je portretirana avstralska igralka Cate Blanchett. Foto: EPA

Avstralska igralka Cate Blanchett bo septembra na filmskem festivalu v španskem San Sebastianu prejela nagrado donostia za življenjsko delo. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali organizatorji, je Blanchett "ena izmed vodilnih igralk sodobne kinematografije" s "kariero, ki združuje avtorski film z ugajanjem množicam". Nagrado bo prejela na 72. filmskem festivalu, ki bo potekal od 20. do 28. septembra.

Sorodna novica Tár

Blanchett bo festival sicer obiskala prvič, čeprav so bili nekateri njeni filmi, kot sta Babel (2007) in Veronica Guerin (2003), na festivalu že prikazani. Blanchett, ki je opustila univerzitetni študij in je odraščala v predmestju Melbourna, bo prva avstralska igralka in druga za avstralskim igralcem Hughom Jackmanom, ki bo prejela to nagrado.

Igralka je bila doslej med drugim nagrajena z dvema oskarjema. Prejela je oskarja za najboljšo igralko za vlogo v drami Woodyja Allena iz leta 2004 Otožna Jasmine ter oskarja za najboljšo stransko igralko za osupljivo upodobitev Katherine Hepburn v filmu Martina Scorseseja Letalec.

Zaigrala je v številnih filmskih uspešnicah, med drugim v filmih Elizabeta ter Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje. Bila je tudi vilinka Galadriel v filmski trilogiji Gospodar prstanov ter boginja smrti Hela v filmu Thor: Ragnarok. Portret Blanchett bo tudi na uradnem plakatu festivala, ki ga je oblikoval grafični oblikovalec José Luis Lanzagorta na podlagi fotografije Gustava Papalea. Festival od leta 2018 na svojih plakatih predstavlja osebnost sodobnega filma, Blanchett pa sledi drugim znanim igralcem in igralkam: Isabelle Huppert, Penélope Cruz, Willemu Dafoeju, Sigourney Weaver, Juliette Binoche in Javierju Bardemu.

Nagrada donostia je dobila ime po baskovskem poimenovanju španskega obalnega mesta San Sebastian. Prejšnji prejemniki nagrade – najpomembnejšega priznanja festivala, ki jo podeljujejo že od leta 1986 – so igralci Meryl Streep (ki je ravno prejela častno zlato palmo v Cannesu), Richard Gere in Robert De Niro.