Foto: EPA
Foto: EPA

Po poročanju omenjenega združenja je vodstvo Berlinala kot odgovor na povečanje stroškov in nespremenljive proračune napovedalo v prihodnost usmerjeno strukturo festivala. Člane združenja skrbijo predvsem nasprotujoči si ekonomski in umetniški interesi trenutnih vodij Berlinala Mariette Rissenbeek in Carla Chatriana, saj lahko "hitro privedejo do prerekanja glede pristojnosti in razpršitve odgovornosti," so zapisali.

Po opravljeni reviziji strukture festivala, ki sta jo opravili vodji, sta zdaj predvidena koncentracija programa in prestrukturiranje festivala, kar med drugim pomeni, da se bo skupno število filmov na festivalu prihodnje leto zmanjšalo za skoraj tretjino.

Prihodnji festival bo poln sprememb
Načrt je zmanjšati število filmov v vseh sekcijah, razen v tekmovalni – na 74. izdaji mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, ki bo potekal med 15. in 25. februarjem, bodo tako prikazali približno 200 filmov, medtem ko jih je bilo letos kar 287. Črtali so tudi sekciji Perspektive nemškega kina ter Berlinale – serije.

Festival bo prihodnje leto tudi zadnji pod sovodstvom Mariette Rissenbeek, ki je izvršna direktorica Berlinala že od leta 2019. Z nemškega ministrstva za kulturo so sporočili, da pogodbe, ki se ji izteče marca 2024, ne bo podaljšala.

Med najpomembnejšimi filmskimi festivali, kot so tisti v Cannesu, Rotterdamu ali Benetkah, je Berlinale filmski festival tisti z najštevilčnejšim občinstvom, saj so letos prodali kar 320.000 vstopnic.