Goran Višnjić kot Ante Gotovina. Foto: IMDb
Goran Višnjić kot Ante Gotovina. Foto: IMDb

Filmu General, ki je premiero doživel v soboto na puljskem filmskem festivalu, so nenaklonjene tudi druge ocene, občinstvo v amfiteatru pa je bilo po ogledu filma razdeljeno.

Upokojenega generala Anteja Gotovine ni bilo na premieri v puljski areni. Kot so poročali hrvaški mediji, je dejal, da si bo film morda nekoč ogledal v zasebni družbi. Foto: Reuters
Upokojenega generala Anteja Gotovine ni bilo na premieri v puljski areni. Kot so poročali hrvaški mediji, je dejal, da si bo film morda nekoč ogledal v zasebni družbi. Foto: Reuters

Jutranji list: Pandan so mu stalinistični filmi iz leta 1947
V Jutranjem listu so glede tega 170-minutnega filma zapisali še, da so ga pripravljali deset let in snemali štiri mesece v produkciji, ki je vključevala stotine igralcev in vrsto enot hrvaške vojske ter stala skoraj 20 milijonov kun (2,7 milijona evrov). V oceni beremo še, kako lahko mirno rečemo, da od celovečerca nihče ni dobil tistega, kar je pričakoval. Nadalje pa še, da film ni pošten ne politično ne zgodovinsko. Kritik sklene, da pandan celovečercu niso partizanski filmi iz 70. let prejšnjega stoletja, temveč stalinistični iz leta 1947.

Večernji list: Nagrad si ne gre obetati
Kritik Večernjega lista meni, da je težko pričakovati, da bo projekt prejel kakšno izmed mednarodnih nagrad. "Zagotovo pa bo zadovoljil državljane, ki si že četrt stoletja želijo velik projekt o hrvaški žrtvi in pogumu hrvaških vojakov v domovinski vojni," dodaja zagrebški časopis. Nameravali so posneti velik hrvaški celovečerec o enem najbolj izpostavljenih obrazov domovinske vojne, takšnega, kot ga še ni bilo v hrvaški kinematografiji od osamosvojitve, in takšnega, po kakršnih je bila znana nekdanja jugoslovanska kinematografija, je še bilo mogoče v nedeljo prebrati v Večernjem listu.

Slobodna Dalmacija: dialogi na meji latinskoameriških telenovel
V Slobodni Dalmaciji so zapisali, da smo videli najdražji hrvaški film vseh časov: v zgodbi o življenju generala Gotovini prevladujejo dialogi na meji latinskoameriških telenovel, veliko je drame, malo pa resničnega človeka.

Prizor iz filma General. Foto: Pula Film Festival
Prizor iz filma General. Foto: Pula Film Festival

Index.hr: film očitno podrejen nadaljevanki
"Film je staromoden, občasno nevzdržno patetičen, nabito poln s klišeji in iznakažen z več kot nespretno montažo," pa navaja spletni portal index.hr. Menijo, da je film očitno podrejen nadaljevanki, ki so jo snemali vzporedno. Napovedanih je osem epizod televizijske nadaljevanke General.

In kaj meni laična javnost?
Kot omenjeno, pa je bilo občinstvo po premieri razdeljeno. Medtem ko so nekateri navdušeno poudarjali, da je Hrvaška končno dobila pravi celovečerec o domovinski vojni, ki je pokazal tudi "pravo mentaliteto Srbov", so bili drugi razočarani, ker ni bil izkoriščen celoten potencial razburljivega življenja Gotovine, prav tako niso bila upravičena vložena sredstva. Tudi nekateri, ki osebno poznajo Gotovino, so dejali, da je bilo pri predstavitvi upokojenega generala precej umetniške svobode.