Iz Peklenske pomaranče, ki jo je Kubrick posnel leta 1971. Foto: EPA
Iz Peklenske pomaranče, ki jo je Kubrick posnel leta 1971. Foto: EPA

Razstava v londonskem Muzeju oblikovanja (Design Museum) korak za korakom razkriva, kako je Stanley Kubrick ustvarjal specifične svetove, ki so zaživeli v njegovih žanrskih filmih. Prav tako pa je mogoče podoživeti ikonične prizore iz filmov, kot so Izžarevanje (Shining), Široko zaprte oči (Eyes Wide Shut), Peklenska pomaranča (Clockwork Orange), Popolna bojna oprema (Full Metal Jacket), 2001: Vesoljska odiseja (2001: A Space Odyssey) ali Barry Lyndon.

"Privoščite si ekskluzivni vpogled v Kubrickov um z redkimi predmeti, projekcijami in intervjuji, prek katerih se raziskuje njegov posebni odnos z Anglijo in zlasti z Londonom, kot tudi njegove prvenstvene filmske lokacije in vir navdiha," so zapisali v muzeju.

Čelada iz filma Popolna bojna oprema. Foto: EPA
Čelada iz filma Popolna bojna oprema. Foto: EPA

Med drugim so na ogled denimo podroben model centrifuge, ki jo je Kubrick dal razviti za film 2001: Vesoljska odiseja, filmski rekviziti, kot je zloglasna čelada z napisom Born to Kill (slov. Rojen za ubijanje), ki jo je v filmu Popolna bojna oprema nosil vojak Joker (upodobil ga je Matthew Modine), ter kostumi iz filmov Peklenska pomaranča in Barry Lyndon.

Od fotografa do filmarja, iz ZDA v Veliko Britanijo
Leta 1928 v New Yorku rojeni Stanley Kubrick je na svojo karierno pot stopil kot fotograf. V filmskem svetu je bil znan kot mojster refleksivnega sloga z gibljivo razkrinkavajočo kamero. Med njegovimi najuspešnejšimi filmi so med drugim Morilčev poljub (Killer's Kiss), ki ga je posnel leta 1955, Rop brez plena (The Killing), Steze slave (Paths of Glory), Doktor Strangelove (Doctor Strangelove), leta 1968 je sledila že omenjena 2001: Vesoljska odiseja, tri leta pozneje pa še Peklenska pomaranča. Svoj zadnji film Široko zaprte oči z Nicole Kidman in Tomom Cruisom je snemal kar 18 mesecev in nato umrl zgolj nekaj dni po zaključku snemanja.

Stanley Kubrick (1928-1999). Foto: AP
Stanley Kubrick (1928-1999). Foto: AP

Večino svojega ustvarjalnega obdobja preživel v Angliji. Znan je bil po že kar dlakocepskem izbiranju tematik za svoje filme ter počasnem in natančnem delu. Snemal je filme v najrazličnejših žanrih in slovel po tehničnem perfekcionizmu. Zagrizeno je varoval svojo zasebnost in tudi ni želel razkrivati ozadja nastajanja filmov. Kubrick se je požvižgal na omejitve hollywoodskega sistema, uspelo mu je obdržati skoraj popoln umetniški nadzor nad filmi. Umrl je leta 1999 v Veliki Britaniji, kjer je tudi pokopan.

"Moja šibka točka so kriminalci in umetniki. Nihče izmed njih ne sprejema življenja takšnega, kot je," je nekoč izjavil Kubrick, ki velja za enega najbolj priznanih, najinovativnejših in najvplivnejših filmarjev v zgodovini. "Ne zamudite te prekrasne razstave," pa so besede Stevena Spielberga, s katerimi vabijo na postavitev, ki je pod streho londonskega Muzeja oblikovanja na ogled do 15. septembra.

Klik na fotografijo razkrije, iz katerega filma so razstavljeni predmeti.