Dvojna življenja, francoski film

Film Doubles vies, kakor se glasi naslov v izvirniku, je leta 2018 režiral Olivier Assayas, ki je tudi avtor scenarija. Gre za leta 1955 rojenega filmarja, ki ga poznamo po stvaritvah, kot so Demonlover (2002), Nekaj je v zraku (2012), Oblaki nad Sils Mario (2014) in Osebna stilistka (2016). Film je bil leta 2018 na ogled tudi na 31. festivalu Liffe.

Olivier Assayas. Foto: EPA
Olivier Assayas. Foto: EPA

Založnik v spopadu z digitalno revolucijo
V celovečercu Dvojna življenja v glavnih vlogah nastopajo priznana igralska imena Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne in Pascal Greggory. Skozi zgodbo spremljamo uspešnega pariškega knjižnega založnika Alaina, ki se poskuša prilagoditi digitalni revoluciji.

Léonard, eden najuspešnejših avtorjev založbe, mu ponuja svoj najnovejši roman, nad katerim pa založnik ni navdušen. Njegova žena je nasprotnega mnenja, a so razlogi za njeno navdušenje vse prej kot profesionalni.

Alain zato, da bi njegova založba ujela korak s časom, k sodelovanju privabi Laure, privlačno strokovnjakinjo za spletno založništvo, ki nima nikakršnih pomislekov glede digitaliziranja knjig. In kot lahko preberemo v napovedi filma, se mora Alain dokončno odločiti, kakšna bo prihodnost njegove ugledne založbe, ko se poklicne spletke začnejo prepletati z zasebnimi.

S filmom Dvojna življenja se je Olivier Assayas po dveh stvaritvah v angleščini vrnil k svoji materni francoščini. Foto: LIFFe
S filmom Dvojna življenja se je Olivier Assayas po dveh stvaritvah v angleščini vrnil k svoji materni francoščini. Foto: LIFFe