Wakanda je v filmu prikazana kot tehnološki paradiž, medtem ko se preostanek sveta utaplja v vojnah in revščini. Foto: IMDb
Wakanda je v filmu prikazana kot tehnološki paradiž, medtem ko se preostanek sveta utaplja v vojnah in revščini. Foto: IMDb

V prizoru je mogoče videti francoske vojake, ujete pri poskusu kraje v afriškem kraljestvu Wakanda, ki je seveda izmišljeno. A to ni ustavilo ministra za obrambo Sebastiena Lecornuja (1986) pri obsodbi "lažne in zavajajoče upodobitve" francoske vojske.

Francoski vojaki, ujeti na "tajni misiji" v Maliju
Skupino zvezanih francoskih vojakov v filmu pripeljejo na zasedanje Združenih narodov. S tem spravijo v zadrego francoskega veleposlanika, potem ko so jih ujeli na njihovi tajni misiji, ki je potekala v zahodnoafriški državi Mali. "Odločno obsojam lažno in zavajajočo upodobitev naših oboroženih sil," je zapisal minister pod tvitom novinarja Jeana Bexona. "Zlobni francoski plačanci, ki delujejo v Maliju, so oblečeni kot vojaki iz operacije Barkhane," je zapisal novinar v tvitu ob izseku iz filma.

Operacija Barkhane je drugače od Wakande resnična. To je bila protiuporniška operacija, ki se je začela avgusta 2014 in uradno končala novembra lani. Cilj francoske vojske je bil pomagati lokalnim oboroženim silam pri preprečevanju napadov nedržavnih oboroženih skupin na območju Sahela.

Francija se je konec leta 2021 začela postopno umikati s tega območja. Eden od razlogov je bilo prepričanje, da je takratna vlada v Maliju neprimeren partner v boju proti nedržavnim oboroženim silam in da ne želi – ali ne more – reševati kopice varnostnih in upravnih vprašanj v državi.

Vse aktivnejše sodelovanje malijske vlade z rusko paravojaško skupino Wagner je tudi med osnovnimi razlogi za prekinitev sodelovanja, za katero se je odločila Francija. Odhod je povezan tudi z zahtevo vojaških enot v Maliju in Burkina Fasu po razpustitvi francoskih vojakov. "Spominjam se 58 francoskih vojakov, ki so umrli pri obrambi Malija, in se jim poklanjam," je še zapisal minister.

Karikature, ki se širijo po spletu ...
Po spletu se širijo tudi karikature, ki prikazujejo Francijo, kako pošilja okostnjake in orjaško kačo, da bi "osvojila vso Afriko", so pokazale analize francoske tiskovne agencije AFP Factcheck. Na nasprotnem bregu so prikazi oboroženih plačancev v Wagnerjevih bojnih uniformah, ki prihajajo na pomoč vojakom z zastavami Malija, Burkina Fasa in Slonokoščene obale.

"Spopadamo se s parnim valjarjem, ki se igra z dojemanjem prebivalcev Zahodne Afrike, ti pa so zaradi vojne in lakote v eksistenčnih težavah," je za AFP na začetku februarja dejal vir iz francoskih vojaških vrst.