Kelsey Grammer je v nanizanki upodobil psihiatra, ki vodi svojo radijsko oddajo, med domačimi štirimi stenami pa mu družbo delata godrnjavi priletni oče Marty in poštirkani brat Niles. Foto: IMDb
Kelsey Grammer je v nanizanki upodobil psihiatra, ki vodi svojo radijsko oddajo, med domačimi štirimi stenami pa mu družbo delata godrnjavi priletni oče Marty in poštirkani brat Niles. Foto: IMDb

Ljubitelji televizije vedo, da je lik dr. Frasierja Crana še starejši od serije s tem naslovom: psihiater in radijski voditelj je bil eden od stalnih gostov lokala, okrog katerega je bila zasidrana humoristična nanizanka Na zdravje. Leta 1993 je dobil lasten t. i. "spin-off", ki se je izkazal za še uspešnejšega od matične serije. Studio Paramount je že pred časom prižgal zeleno luč za ponovno obuditev serije, ki jo bodo po nekaj zamikih končno začeli snemati februarja prihodnje leto.

A v ekipo se ne vrača David Hyde Pierce, ki je igral dr. Nilesa Crana, občutljivega in pedantnega mlajšega brata snobovskega psihiatra. V enajstih letih se je Niles izkazal za enega od likov, ki so jih imeli gledalci najraje: vse skupaj se je končalo tako, da je v metaforični sončni zahod odjahal z ljubljeno Britanko Daphne (Jane Leeves).

"Nekaj časa smo se trudili, da bi pripeljali nazaj originalno igralsko zasedbo, prvo postavo," je Grammer priznal v nedavnem intervjuju za revijo People. "No, ampak David se je v bistvu odločil, da ga ne zanima vračanje k vlogi Nilesa." Zvezdnik se je očitno odločil, da bo to obrnil v nekaj pozitivnega: "Smešno je, da nas je to zapeljalo v čisto drugo smer, kar smo tako ali tako že v izhodišču hoteli – tretje dejanje Frasierja. To bo popolnoma novo življenje zanj."

"Vaje se začnejo v februarju," je Kelsey Grammer povedal za revijo People. "Roko na srce, s tem projektom se ukvarjamo že šest ali sedem let." Foto: AP
Sorodna novica Poslovil se je igralec John Mahoney, "Fraiserjev oče"

Serija, ki za zdaj še nima naslova, bo tako Frasierja spremljala v nekem novem mestu – poslavljamo se tako od Bostona kot od Seattla – in dokumentirala njegovo osebnostno rast. "On je naš mali pogumni vojaček, ki koraka naprej skozi življenje, išče nove izzive, novo ljubezen, nove ljudi, novo mesto in podobno," napoveduje Grammer. "Tega se res zelo veselim, našli pa bomo tudi način, da se poklonimo preteklosti. Moramo se pokloniti temu, da je umrl John Mahoney in da Martyja ne bo več z nami. Tega se bomo prav gotovo dotaknili." John Mahoney, ki je umrl leta 2018, je igral Nilesovega in Frasierjevega godrnjavega očeta.

Nekoč najbolj cenjena serija na malih zaslonih
Nanizanka Frasier je med letoma 1993 in 2004 pod okriljem mreže NBC nanizala 11 sezon. Nekoč je podrla rekord za največje število emmyjev, kar jih je kdaj osvojila igrana serija – dobili so jih kar 37, vključno s petimi zaporednimi emmyji za najboljšo komično serijo.

Scenarista nove sezone sta Chris Harris (Kako sem spoznal vajino mamo) in Joe Cristalli (Life in Pieces). Nadaljevanka bo nastala v skupni produkciji CBS-a in Grammerjevega podjetja Grammnet NH Productions.