Na Festivalu slovenskega filma Portorož je Vzornik osvojil dve vesni. Foto: FSF Portorož
Na Festivalu slovenskega filma Portorož je Vzornik osvojil dve vesni. Foto: FSF Portorož

Film Vzornik obravnava temo nasilja, odvisnosti in osamljenosti med mladimi. Glavno vlogo je odigral France Mandić, osrednji vlogi pa sta odigrala še Mojca Funkl in Jure Henigman. Gazvoda, ki je leta 2012 slovensko filmsko prizorišče nase opozoril s prvencem Izlet, pravi, da je Vzornik njegov najbolj osebni projekt, "postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine".

Vzornik je na lanskem Festivalu slovenskega filma Portorož prejel nagrado vesna za najboljšo stransko žensko vlogo – osvojila jo je Vesna Pernarčič, in vesno za najboljšo kostumografijo, ki je delo Katarine Šavs. Film je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Češko, Italijo in Srbijo. Finančno ga je podprl tudi Slovenski filmski center.

V glavnem tekmovalnem programu bodo predvajali 17 filmov z vsega sveta. O njih bo presojala žirija, v kateri sedi tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Poleg nje so člani žirije še srbski igralec Radivoje Bukvić (predsednik), hrvaški režiser Zrinko Ogresta, srbska scenaristka Biljana Maksić in srbski igralec Marko Grabež.

V glavnem tekmovalnem programu so filmi nekaterih avtorjev, ki so že bili nagrajeni na Festu. Med njimi je Karim Aïnouz, ki tokrat predstavlja film Firebrand, v katerem sta med drugim nastopila Alicia Vikander in Jude Law. Brazilec je leta 2020 že bil nagrajen na Festu za film Nevidno življenje Evridike. Film Rosalie francoske režiserke Stephanie Di Giusto prihaja na Fest po Cannesu in San Sebastianu.

Prav tako že nagrajen na Festu je ruski režiser Jurij Bikov, ki tokrat prihaja v Beograd s trilerjem The Owner. Leta 2015 je bil nagrajen za film Bedak. Britansko-palestinska filmska ustvarjalka Farah Nabulsi je v tekmovalnem programu s filmom The Teacher, singapurski režiser Anthony Chen pa z dramo The Breaking Ice, za katero je že bil nagrajen na festivalu v Denverju.

Izraelski režiser Dani Rosenberg se predstavlja s filmom The Vanishing Soldier, ki ga je Izraelska filmska akademija že nagradila za fotografijo, filmski festival v Hajfi pa ga je razglasil za najboljši film. Mavretanski režiser Abderrahmane Sissako pa prihaja s filmom Black Tea, ki je vključen tudi v glavni tekmovalni program letošnjega Berlinala. Tako se lahko zgodi, da postane zmagovalec obeh festivalov, katerih datumi se že nekaj let skoraj prekrivajo.

Med filmi v glavnem tekmovalnem programu Festa sta tudi hrvaško-srbski koprodukciji – Samo kad se smijem in Sveta porodica. Dramo Samo kad se smijem je režirala Vanja Juranić, glavna igralka Tihana Lazović je za vlogo v filmu že prejela zlato areno na festivalu v Pulju. Dramo Sveta porodica je režirala Vlatka Vorkapić.

Za nagrade se potegujejo tudi trije srbski filmi, in sicer Radnićka klasa ide u pakao Mladena Đorđevića, Jorgovani Siniše Cvetića in Za danas toliko Marka Đorđevića.