Gillian Anderson v petek, 1. aprila, ko je dobila nagrado Variety Icon Award v Cannesu. Foto: EPA
Gillian Anderson v petek, 1. aprila, ko je dobila nagrado Variety Icon Award v Cannesu. Foto: EPA

Ko so jo na festivalu vprašali o morebitni oživitvi serije, ni popolnoma zaprla vrat tej možnosti, je pa zelo jasno povedala, da ji ta vloga ni več prioriteta.

Poudarila je seksizem, ki prežema Dosjeje X, o oživitvi serije pa bi, kot je pojasnila, razmišljala le s "popolnoma novo scenaristično skupino". Ima le malo zanimanja za obuditev svoje ikonične vloge kot Dana Scully, razen če bi bil projekt "svež in napreden".

"Da bi sploh lahko začeli ta pogovor o novih epizodah, bi moral obstajati povsem nov nabor piscev in predati bi bilo treba štafeto, da bi se zdelo, da je nova in napredna," je dejala.

Kot opaža, številni njeni oboževalci gledajo na njen lik iz Dosjejev X kot na feministično ikono, igralka pa misli, da ni nujno takšen. "Mislim, da v mojih mislih ni bilo tako avtomatično: 'Oh, to je feministični lik'," njene besede povzema spletni portal IndieWire. "Mislim, da je bilo pravzaprav bolj preprosto: 'To je ženska, ki je še nisem videla na televiziji in je tako edinstvena.'"

Foto: EPA
Foto: EPA

Dosjeji X so bili znani po tem, da so imeli ženski liki pomembno vlogo v FBI-ju, a Gillian Anderson obžaluje, da je bila serija kljub temu izdelek svojega časa. Podrobno je opisala majhne načine, na katere je bil njen lik prikazan kot manj sposoben od lika Foxa Mulderja, ki ga je igral David Duchovny, in dejala, da se je morala pogosto upreti zastarelim pogledom na ločnico med spoloma.

"Pričakovala sem, da bom šla skupaj z [Duchovnyjem], ko sta najina lika stopila do vhodnih vrat ljudi, ki smo jih preiskovali," je dejala. "Bile so stvari, ki sem se jim uprla." Omenila je tudi kontroverzni finale, v katerem se je razkrilo, da je agentka Scully noseča, na način, za katerega so številni oboževalci menili, da je bizaren in nespoštljiv do lika.

Foto: EPA
Foto: EPA

Serija z agentoma Mulderjem in Scully, ki je na male zaslone prvič prišla leta 1993, je takrat postala ena izmed odskočnih desk in prvih zares velikih uspehov televizije Fox. Dosjejem X je tako uspelo v devetih sezonah v žep pospraviti kar 16 emmyjev. Devet sezon je sicer prineslo 202 epizodi, sledila pa sta še dva filma.

Gillian Leigh Anderson, rojena leta 1968, je odraščala v Londonu in v kraju Grand Rapids v Michiganu. Poleg Dane Scully je nanizala več slavnih televizijskih in filmskih vlog – od nesrečne Lily Bart v filmu Hiša veselja Terencea Daviesa do Stelle Gibson v televizijski seriji Fall, bila je seksualna terapevtka Jean Milburn v Netflixovi komični drami Sex Education in britanska premierka Margaret Thatcher v četrti sezoni Netflixove dramske serije Krona. Osvojila je dve nagradi emmy, dve nagradi zlati globus in štiri nagrade igralskega ceha (SAG).