Gloria Steinem o novi seriji:
Gloria Steinem o novi seriji: "Prepričana sem, da so igralke popolnoma v redu, težava je le osnovno gonilo zgodbe." Foto: EPA

Gloria Steinem, verjetno najslavnejša živeča feministka, očitno ni oboževalka nove igrane serije Mrs. America, ki dokumentira ključno obdobje njenega življenja. Hulu je začel nadaljevanko v ZDA predvajati prejšnji mesec.

V Mrs. America Glorio Steinem igra Rose Byrne, Cate Blanchett pa upodablja njeno desničarsko nemezis Phyllis Schlafly, žensko na čelu boja proti amandmaju za enakopravnost med spoloma.

Aktivistka in novinarka Gloria Steinem je bila v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih voditeljica in govornica ameriškega feminističnega gibanja. Foto: AP
Aktivistka in novinarka Gloria Steinem je bila v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih voditeljica in govornica ameriškega feminističnega gibanja. Foto: AP

Steinemova je serijo komentirala v okviru spletnega pogovora, s katerim nadomešča obisk na odpovedanem literarnem festivalu Hay. Na festivalu bi morala predstaviti svojo novo knjigo The Truth Will Set You Free, But First It Will Piss You Off! (Resnica te bo osvobodila, a prej te bo razkurila).

Največji sovražnik žensk ne morejo biti druge ženske
Teme serije se je dotaknila, ko so jo vprašali, kako se v življenju zoperstaviti ženskam, ki nasprotujejo feminizmu in utrjujejo seksistične vzorce. "Treba si je zapomniti, da so močne ženske drugim ženskam morda trn v peti, a te druge ženske niso največji problem. Ženske so lahko nasprotnice feminizma, a nimajo moči, da bi bile največje borke proti njemu. Trenutno denimo obstaja ne preveč dobra serija, ki ji je naslov Mrs. America: ob njej dobiš občutek, da je bila Phyllis Schlafly, globoko verna in desničarska ženska, ki se je borila proti enakopravnosti spolov, glavni razlog, da amandma ni bil sprejet. A v resnici ne verjamem, da je vplivala na en sam glas. Zavarovalniški lobi se je boril proti amandmaju, ker bi ga njegovo sprejetje stalo na milijone dolarjev."

Phyllis Schlafly je bila samo oseba, se spominja Steinemova, ki so "jo pripeljali v zadnjem hipu", da bi bilo videti, kot da tudi ženske nasprotujejo feminističnemu gibanju. V resnici pa ga je "ogromna večina žensk ves čas podpirala".

"Serija ustvarja vtis, kot da smo bile same sebi največje sovražnice, zaradi česar se zabriše dejstvo, kdo je bil v resnici naš sovražnik. Ne gre za to, da med nami ni bilo konfliktov – konflikti so seveda bili – a v grobem nimamo dovolj moči, da bi bile svoj največji sovražnik."

Glorio Steinem upodablja Britanka Rose Byrne. Foto: EPA
Glorio Steinem upodablja Britanka Rose Byrne. Foto: EPA

Pisateljica Laura Bates, ustanoviteljica projekta Everyday Sexism, je v tem kontekstu izpostavila, da tudi mediji pogosto organizirajo okrogle mize in "soočenja" med vidnimi predstavnicami različnih gibanj, to pa z namenom, da bi zanetili "babji spor" in tako spodkopavali feministični argument.

To opaža tudi Steinemova sama. "V tem je težava s tem trapastim šovom. Prepričana sem, da so igralke popolnoma v redu, težava je le osnovno gonilo zgodbe."

Avtor serije Mrs. America je scenarist Oglaševalcev in producent Dahvi Waller, ki je ob neki priložnosti posebej podčrtal, da nadaljevanka noče biti biografija obeh glavnih likov. V preostali igralski zasedbi boste gotovo prepoznali še Uzo Aduba v vlogi Shirley Chisholm, prve temnopolte ženske, ki je bila izvoljena v kongres. Tracey Ullman igra Betty Friedan, avtorico prelomne knjige The Feminine Mystique.

Ključno je medgeneracijsko povezovanje
86-letna Gloria Steinem zdaj poudarja predvsem, kako pomembno je, da feministke vseh starosti delujejo skupaj. "Segregacija po starosti je enako neumna in škodljiva kot segregacija na podlagi rase, družbenega razreda, spola ali česa drugega. Učimo se ena od druge. Potrebujemo druga drugo."