Aleksander Veliki je znan kot eden največjih antičnih vojskovodij in eden najzaslužnejših za širjenje grške kulture po tedaj znanem svetu. Foto: Netflix
Aleksander Veliki je znan kot eden največjih antičnih vojskovodij in eden najzaslužnejših za širjenje grške kulture po tedaj znanem svetu. Foto: Netflix

Komentar ministrice Lise Mendoni je še dodatno prilil olje na ogenj javnega ogorčenja zaradi tega, da serija Aleksander: Nastanek boga (Alexander: The Making of a God) med drugim prikaže romantičen odnos, ki se splete med Aleksandrom in njegovim prijateljem ter zaupnikom Hefestionom.

Časopis Eleftheros Typos je v nedavnem članku na to temo serijo označil za "izkrivljanje resnice", izvirni greh za reinterpretiranje zgodovine pa pripisal Oliverju Stonu in njegovemu filmu Aleksander (2004); takrat naj bi se namreč začela "propagandna kampanja o Aleksandrovi homoseksualnosti".

Predsednik skrajno desne stranke Niki, Dimitris Nacios, je šel še dlje: serijo je označil za "obsojanja vredno, nesprejemljivo in nezgodovinsko", njen cilj pa je, meni politik, "da utrdi podzavestno sporočilo, da je bila homoseksualnost v antičnih časih sprejemljiva, za kar ni nobene podlage".

Ministrica je na Naciosovo poslansko vprašanje o seriji odgovorila, da je ta "natrpana z zgodovinskimi netočnostmi, razgalja režiserjevo površnost in osiromašen scenarij". O prikazu vladarjevega odnosa s Hefestionom pa: "Noben vir ne omenja, da bi šlo med njima kaj čez mejo prijateljstva, kot ga definira Aristotel."

"Gotovo pa veste, da je antično pojmovanje ljubezni široko in večplastno. Ljudi in njihovih dejanj izpred 2300 let ne moremo presojati z našimi lastnimi vatli, po naših normah in sklepanjih. Aleksander Veliki 2300 let ni potreboval in tudi zdaj ne potrebuje posredovanja nepoklicanih varuhov njegovega zgodovinskega spomina ali celo njegove osebnosti in moralne pokončnosti."

Izpričano dejstvo je, da sta bila Aleksander in Hefestion tesna prijatelja od mladih nog naprej – sodobniki so ju večkrat primerjali z mitološkima Ahilom in Patroklom. Foto: Netflix
Izpričano dejstvo je, da sta bila Aleksander in Hefestion tesna prijatelja od mladih nog naprej – sodobniki so ju večkrat primerjali z mitološkima Ahilom in Patroklom. Foto: Netflix
Sorodna novica Egipčani ogorčeni nad serijo s temnopolto Kleopatro

"Ministrstvo ne cenzurira"
Na vprašanje, ali bo vlada v povezavi z Netflixom "ukrepala", je ministrica spomnila, da bi bilo to neustavno, češ da grška ustava umetniško svobodo ščiti že vse od zgodnjega 19. stoletja. "Ministrstvo za kulturo ne izvaja cenzure in ne posega po ukrepih, ki bi za seboj potegnili pregon ali prepoved, ne manipulira, ne omejuje in ne zatira ali preprečuje pretoka informacij," njene besede povzema britanski Guardian.

"Navdih, osebna interpretacija in presoja od posameznikov ne more biti podvržena regulacijam in nadzoru, prav tako je ne moremo vlačiti po sodišču. Lahko pa jo presoja vsak posameznik zase, lahko jo presoja mednarodna skupnost. Po tem se vrednoti tudi Netflix."

Grki niso delali razlik med homo- in heteroseksualnostjo
Zgodovina se je sicer v preteklosti že spraševala o resnični naravi odnosa med makedonskim kraljem in njegovim generalom. Izpričano dejstvo je, da sta bila Aleksander in Hefestion tesna prijatelja od mladih nog naprej – sodobniki so ju večkrat primerjali z mitološkima Ahilom in Patroklom.

"Istospolni odnosi so bili v starogrškem svetu povsem običajni," je za omenjeni časopis pojasnil Lloyd Llewellyn-Jones z Univerze v Cardiffu. "Grki niso imeli besede za homoseksualnost, za biti gej. Tega sploh ni bilo v njihovem besedišču. Obstajal je samo koncept seksualnosti."

Netflix tokrat ni prvič tarča kritik na račun zgodovinske verodostojnosti. Ko so lani začeli predvajati dokumentarno-igrano serijo o Kleopatri, je egiptovsko ministrstvo za antikvitete podalo daljšo izjavo o – po njihovem mnenju pretemni – barvi kože igralke v naslovni vlogi.