Je Robert Englund ohranil slavni pulover in klobuk, ki ju je nosil Freddy? Je res, da se je udeležil avdicij za vlogo Luka Skywalkerja in Hana Sola v Vojni zvezd? To in še marsikaj drugega boste lahko poleti v Ljutomeru vprašali Englunda osebno. Foto: IMDb
Je Robert Englund ohranil slavni pulover in klobuk, ki ju je nosil Freddy? Je res, da se je udeležil avdicij za vlogo Luka Skywalkerja in Hana Sola v Vojni zvezd? To in še marsikaj drugega boste lahko poleti v Ljutomeru vprašali Englunda osebno. Foto: IMDb

Robert Englund je v Nočni mori v Ulici brestov z likom Freddyja Kruegerja, psihotičnega morilca, ki ubija v sanjah, ustvaril eno najbolj prepoznavnih ikon grozljivega filma. Sholder je leta 1985 režiral drugi del slasherja o Kruegerju in tako nasledil Wesa Cravna, ki je podpisal prvi film.

Obema gostoma bodo na letošnjem Grossmanovem festivalu posvetili tudi filmske retrospektive, z njima opravili javne razgovore in jima na sklepni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Jack Sholder bo tudi predsedoval žiriji za najboljši celovečerni film festivala.

Slasher, ki sodi v kulturno dediščino
Freddyja lahko postavimo ob bok klasičnim filmskim pošastim, kot sta fantom iz opere ali Frankensteinova pošast, postal je svetovni popkulturni fenomen. Nočno moro v Ulici brestov (1984) je leta 2021 ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njene "kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti". Englund je poleg tega nastopil še v več kot 70 celovečercih in več televizijskih serijah, med drugim v najnovejši sezoni Netflixove uspešnice Stranger Things.

Jack Sholder se je med velikane žanrskega filma vpisal že s prvencem Alone in the Dark (1982), v katerem igrajo Jack Palance, Donald Pleasence in Martin Landau. Sledilo je prvo in najbolj transgresivno nadaljevanje v filmski seriji o Freddyju Kruegerju, Maščevanje v Ulici Brestov (1985). S svojim najbolj znanim filmom Skrivač (The Hidden, 1987) je poskrbel za izjemen spoj znanstvene fantastike in policijskega trilerja, so zapisali organizatorji festivala.

Pozabili niso niti na prvega med vampirji
Filmski program letošnjega Grossmanovega festivala fantastičnega filma bo postregel še s posebnim poklonom stoti obletnici filma Nosferatu, retrospektivo korejskega grozljivega filma ter izborom najboljših aktualnih žanrskih filmov. Več gostov in celoten filmski program bomo razkrili v naslednjih tednih.

Maščevanje v Ulici brestov se je izkazalo za velik komercialni uspeh. Sholderju so zato ponudili
Maščevanje v Ulici brestov se je izkazalo za velik komercialni uspeh. Sholderju so zato ponudili "bolj ali manj vsak scenarij za grozljivko v Hollywoodu", kot je pred nekaj leti povedal v intervjuju – a sam se je hotel odmakniti od žanra. Raje se je odločil za Skrivača in pokazal, da ima izreden dar za akcijski film. Foto: IMDb

Vrnitev v polnem razmahu
Kot že na zadnjih dveh festivalih se tudi letošnji začenja v Ormožu 9. julija, nato pa se bo 12. julija preselil v izvorno mesto – Ljutomer. Tudi letos bo ponudil nabor celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade – hude mačke. Po nekoliko okrnjenih festivalskih izvedbah zaradi pandemije covida-19 se na Grossmanov festival znova vrača tudi bogat spremljevalni program.