S podelitvijo nagrad se je v Ljutomeru sklenil letošnji festival fantastičnega filma in vina.

Avtor Klinike za zombije, Belgijec Lars Damoiseaux, je bil eden od gostov letošnjega Grossmannovega festivala. Foto: IMDb
Avtor Klinike za zombije, Belgijec Lars Damoiseaux, je bil eden od gostov letošnjega Grossmannovega festivala. Foto: IMDb

Poleg nagrade hudi maček za najboljši celovečerni film je film Klinika za zombije prejel tudi nagrado občinstva za najboljši celovečerec, so sporočili organizatorji. Podelili so še nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec, ki pa jo je prejel film slovenske režiserke Petre Seliškar Odpotovanje.

S Slakovim hudim mačkom, s katerim nagradijo najboljši kratki film in je poimenovan v spomin na Francija Slaka, so ovenčali belgijskega režiserja Xavierja Serona za film Špljaf (Sprötch). Nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film pa je prejel film Pastir (The Shepherd) ruskega režiserja Pavla Pjatirova.

Sorodna novica Ocenjujemo hude mačke Grossmannovega festivala: zombiji, duhovi, volkodlaki

Na festivalu, ki se je sicer zagnal 16. julija v Ormožu, so prikazali 36 celovečernih filmov, devet dokumentarnih filmov in 34 kratkih filmov iz 30 držav. Od tega je v tekmovalnem delu sodelovalo šest celovečercev, sedem glasbenih dokumentarcev in 31 kratkih filmov.

Oba častna gosta počastili tudi z retrospektivo
Letošnja častna gosta festivala sta bila ameriška režiserja William Lustig in Gary Sherman. Lustig je krojil podobo neodvisnega žanrskega filma v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja ter podpisal grozljivko Manijak in trilogijo Policaj manijak, Sherman pa je znan po filmih Linija smrti ter Mrtvi in pokopani.

Ameriška režiserja sta na festivalu prejela častnega hudega mačka za izjemne prispevke k fantastični kinematografiji, oba pa so počastili tudi z retrospektivo. Sherman je izvedel še mojstrski tečaj, obenem pa je predsedoval žiriji, ki je med šestimi tekmovalnimi celovečerci izbrala prejemnika hudega mačka.

Klinika za zombije najboljši film 17. Grossmannovega festivala
Zaključil se je 17. Grossmannov festival