Lili Fahradpour v filmu Moja najljubšaa torta. Foto: Krafft
Lili Fahradpour v filmu Moja najljubšaa torta. Foto: Krafft

Že v petek so podelili tudi nagrade za igralske dosežke v študentskem filmu – za najboljšo igro jo je prejela Diana Kolenc za vlogo Lize v filmu Razglašena, za najboljšo režijo igralca pa Kristian Bernard Irgl za film Alenka.

Alfonso Dosal in Fiona Palomo v filmu Slab igralec. Foto: Krafft
Alfonso Dosal in Fiona Palomo v filmu Slab igralec. Foto: Krafft

Igralka Lili Fahradpour je prepričala v vlogi Mahin v filmu Moja najljubša torta. Kot beremo v utemeljitvi, igralka občinstvu ponudi briljantno in nepozabno uprizoritev, s katero z "manj" pove "več": “Tako empatično in realistično ji uspe prikazati življenje z vsemi lepimi in tragičnimi trenutki ter vsemi hrepenenji in željami, da se sploh ne zdi, da gledamo film, temveč da smo v njem kot nemi opazovalci,” je še zapisala žirija. V tej so sedeli predsednica Nina Ivanišin Janežič, avstrijski igralec in psihoterapevt Erol Nowak ter turški igralec in predavatelj Sercan Gidişoğlu.

Italijanska igralka Paola Cortellesi je zlato jabolko za posebne igralske dosežke prejela za glavno vlogo v lastnem režijskem prvencu Jutri je še en dan. Gre za vlogo ponosne ženske, ki se le na videz zdi ponižna, igralka pa, kot piše v utemeljitvi, “s sarkazmom in gledališkimi oblikami vnaša humor v težke razmere in zatiranje družinskega položaja”. Tretja nagrada je pripadla mehiški igralki Fioni Palomo, ki v metafilmu Slab igralec upodobi žrtev posilstva. “Grozne dogodke, ki jih glavni lik prestaja, občinstvu predstavi s prepričljivo čistostjo, brez osebnega obsojanja,” je zapisala žirija.

Gabriele Pizzurro v Ognjemetu ljubezni. Foto: Krafft
Gabriele Pizzurro v Ognjemetu ljubezni. Foto: Krafft

Znova je na Krafftu slavil tudi celoten igralski ansambel, tokrat filma Ognjemet ljubezni, ki po mnenju žirije občinstvo s harmonijo, povezanostjo in igralsko pristnostjo popeljejo na posebno popotovanje v Italijo osemdesetih let. Nagrado so v imenu igralskega ansambla osebno prevzeli igralca Gabrielle Pizzuro in Enrico Roccaforte ter kastingirektor Maurillio Mangano.

Paola Cortellesi s soigralci v filmu Jutri je še en dan. Foto: Krafft
Paola Cortellesi s soigralci v filmu Jutri je še en dan. Foto: Krafft

Kranjski igralski filmski festival Krafft je v enem tednu ponudil 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsto drugih dogodkov, od koncertov do delavnic.

Pred koncem premiera Resnice
Pred koncem festivala je bila na sporedu še premiera s študentskim oskarjem nagrajenega kratkega filma Resnica, v katerem glavno vlogo igra Nika Rozman, ki se je gledalcem pridružila tudi na pogovoru po filmu.

Za nagrade zlato jabolko, poimenovane po cvetlici kranjski liliji, se je potegovalo 10 filmov, izbranih na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov. Predselektor je bil slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek, končni izbor tekmovalnih filmov pa je opravil uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen, Ljubezenska past in Oče.

Diana Kolenc je nagrajena za vlogo Lize v filmu Razglašena. Foto: Krafft
Diana Kolenc je nagrajena za vlogo Lize v filmu Razglašena. Foto: Krafft
Kristian Bernard Irgl, dobitnik nagrade za dosežke v študentskem filmu. Foto: Krafft
Kristian Bernard Irgl, dobitnik nagrade za dosežke v študentskem filmu. Foto: Krafft

Kot je še pred začetkom festivala povedala programska direktorica festivala Maja Sever, izbor filmov še nikoli ni bil tako pester. "Selektor je v tekmovalni del uvrstil odlične filme, številni med njimi so že prejeli nominacije in nagrade na največjih festivalih," je poudarila.

Ob sklepu festivala pa je dejala: “Filmi v letošnjem tekmovalnem programu so prepričali tako občinstvo kot žirijo. Med desetimi celovečerci, ki so se potegovali za nagrade zlato jabolko, jih je kar sedem v Kranju doživelo slovensko premiero. To je za nas poseben dosežek, saj mesto zaradi Kraffta postaja ena od destinacij za ljubitelje filma.”

Krafft, ki je eden redkih filmskih festivalov s poudarkom na igralcih v tem delu Evrope, nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Slovenskim filmskim centrom (SFC). Partnerja sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavod Carnica.

Festival spremlja tudi program ReActing as a Star, v okviru katerega v regijo vsako leto pripeljejo uveljavljene igralce, ki poskrbijo za različne delavnice. "Gre za pomemben korak v smeri mednarodne afirmacije slovenskih igralcev," je prepričana direktorica SFC-ja Nataša Bučar. Tako Krafft kot program ReActing mlade igralce opremljata z znanji, potrebnimi za preboj v tujino.