"Vrni nam kulturo, Jean" – poziv za francoskega premierja Jeana Castexa. Foto: EPA

Na prsih je imela protestnica na goli koži napisan slogan "Nobene kulture, nobene prihodnosti", na hrbtu pa "Vrni nam kulturo, Jean". To je bilo očitno sporočilo za predsednika vlade Jeana Castexa.

Otroke so poslali domov, zaprli kinodvorane in gledališča ter prepovedali koncerte – samo zato, da so potem lahko odprli cerkve, ker smo sekularna država, da bodo stari ljudje lahko šli k maši.

Voditeljica podelitve Marina Fois.

57-letna Corinne Masiero je na oder prišla, ker naj bi podelila nagrado cezar za najboljšo kostumografijo. Preden je odvrgla vsa oblačila, je imela na sebi kostum osla, pod njim pa belo obleko, popackano s krvjo.

Podelitev je v živo prenašala televizija Canal Plus; med igralkino protestno gesto prenosa niso prekinili ali je kako drugače cenzurirali.

Nagrade cezar, francoski odgovor na oskarje, so praviloma najpomembnejši letni dogodek na francoskem filmskem koledarju: tokrat pa organizatorji niso smeli prirediti rdeče preproge, okrog petkove podelitve ni bilo nobenega medijskega pompa in nominiranci so morali na slavje priti brez spremljevalcev.

Večer je tako minil v znamenju rastoče jeze in frustracij med igralci, glasbeniki in drugimi umetniki, ki bodo utrpeli še večjo škodo, ker vlada ni pripravljena postaviti niti okvirnega datuma za ponovno odprtje galerij, muzejev, koncertnih dvoran in kinematografov.

Ko voditeljica še ni vedela, da je priča protestni akciji. Foto: EPA
Ko voditeljica še ni vedela, da je priča protestni akciji. Foto: EPA

Kaj počne ministrica?
Priljubljena komičarka Marina Fois je v otvoritvenem nagovoru med drugim na muho vzela prav to večmesečno zaprtje kulturnih ustanov. Obregnila se je ob ministrico za kulturo, Roselyne Bachelot, ki je "imela čas, da je v času koronakrize napisala knjigo": "Izgubljam zaupanje v vas."

Pravzaprav je bila kritična do celotne francoske strategije boja proti koronakrizi, saj so v državi že presegli mejo štirih milijonov okuženih. "Otroke so poslali domov, zaprli kinodvorane in gledališča ter prepovedali koncerte – samo zato, da so potem lahko odprli cerkve, ker smo sekularna država, da bodo stari ljudje lahko šli k maši."

Istočasno je na drugem koncu francoske prestolnice več deset protestnikov že osmo noč zapored zasedalo gledališče Odeon. Tudi oni zahtevajo ponovno odprtje gledališč in večjo finančno podporo za umetnike.

Laure Calamy je osvojila nagrado cezar za najboljšo igralko (za romantično komedijo Antoinette dans les Cévennes). Foto: EPA
Laure Calamy je osvojila nagrado cezar za najboljšo igralko (za romantično komedijo Antoinette dans les Cévennes). Foto: EPA
Sami Bouajila, najboljši igralec letošnjih cezarjev. Foto: EPA
Sami Bouajila, najboljši igralec letošnjih cezarjev. Foto: EPA

Kaj pa nagrajenci?
Veliki zmagovalec podelitve je bila sicer črna komedija Adieu les cons (Zbogom, tepci), ki je osvojila sedem nagrad, tudi tisto za najboljšo režijo. Scenarist in režiser Albert Dupontel je domov odnesel tudi cezarja za najboljši scenarij, Nicolas Marié pa za najboljšega igralca v stranski vlogi. Film, ki bo na angleškogovorečem trgu naslovljen Bye Bye Morons, je osvojil tudi mladinsko nagrado občinstva, za katero glasujejo srednješolci. Komedija je sicer zgodba o bolni ženski, ki skuša najti svojega otroka, s katerim ni več v stikih.

Najboljši igralec je postal francosko-tunizijski zvezdnik Sami Bouajila, ki je prepričal v vlogi očeta, ki je v terorističnem napadu izgubil sina; film Sin (Bik Eneich: Un fils) je režiral Mehdi Barsaoui.

Podeljevanje nagrad v polni zaščitni opremi je bilo del komičnega skeča. Foto: EPA
Podeljevanje nagrad v polni zaščitni opremi je bilo del komičnega skeča. Foto: EPA

Francoski kandidat za mednarodnega oskarja, drama Midve, ki se je že prebila v ožji izbor za nominacijo, je režiserju Filippu Meneghettiju prinesla cezarja za najboljši filmski prvenec. Obe glavni igralki v vlogah skrivnih ljubimk, Martine Chevallier in Barbara Sukowa, sta bili nominirani za igralskega cezarja, a je na koncu nagrado osvojila Laure Calamy za romantično komedijo Antoinette dans les Cévennes / My Donkey, My Lover, and I.

Danska drama Nažgani (Druk) v režiji Thomasa Vinterberga, ki je trenutni favorit za mednarodnega oskarja, je tudi na cezarjih osvojila nagrado za najboljši tuji film.