"Od mračnega pekla, v katerem odrašča in živi mladi Vito Corleone, prek 'razjarjenega bika' Jaka LaMotte do 70-letnega vdovca Bena Whittakerja iz filma Pripravnik De Nirove igralske stvaritve sežejo do naših src in odpirajo naš um novim vznemirljivim svetovom, polnim razumevanja in čustev," je v izjavi zapisala predsednica sindikata Gabrielle Carteris.

De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Foto: Reuters
De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Foto: Reuters

Cehovsko nagrado mu bodo podelili 19. januarja 2020 v Los Angelesu.

Robert De Niro je tudi soustanovitelj newyorškega festivala Tribeca. Foto: AP
Robert De Niro je tudi soustanovitelj newyorškega festivala Tribeca. Foto: AP

Nagrado SAG izbere in podeli sindikat igralcev, v katerem je več kot 160.000 članov. V svetu zabavne industrije ima zato posebno težo. Podelijo jo igralcu ali igralki, ki skozi kariero "neguje najbolj dragocene ideale igralskega poklica".

"Član ceha sem več kot 50 let. V čast mi je dobiti nagrado SAG," je ob razglasitvi nagrajenca dejal dvakratni oskarjevec.

Mladi Vito Corleone
De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Na filmsko sceno je prodrl z vlogo v filmu Poročna zabava iz leta 1969. Pet let pozneje je že prejel prvega oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru 2 v režiji Francisa Forda Coppole.

Dolgoletno sodelovanje z Martinom Scorsesejem mu je prineslo oskarja za najboljšo glavno vlogo, in sicer za film Pobesneli bik (1980), v katerem je upodobil legendarnega boksarja Jaka LaMotto.

Za oskarja je bil nominiran tudi za vlogi v psiholoških trilerjih v Scorsesejevi režiji Taksist (1976) in Rt strahu (1991), za vlogo v vojni drami Lovec na jelene (1978) v režiji Michaela Cimina, Prebujanja (1990) v režiji Penny Marshall in Za dežjem posije sonce (2012) v režiji Davida O. Russlla.

V filmu Pobesneli bik (1980) je upodobil legendarnega boksarja Jaka LaMotto. Foto: AP
V filmu Pobesneli bik (1980) je upodobil legendarnega boksarja Jaka LaMotto. Foto: AP

De Niro je tudi soustanovitelj newyorškega festivala Tribeca in dobitnik nekaterih najpomembnejših kulturnih priznanj v ZDA. Leta 2009 je prejel nagrado Kennedyjevega centra. V zbirki ima med drugim tudi nagrado za igro Hollywoodskega filmskega festivala, britansko filmsko nagrado Stanley Kubrick in nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo ter prispevek k filmski umetnosti.

Leta 2016 mu je Barack Obama podelil medaljo svobode, najvišje ameriško civilno odlikovanje.

Nagrade SAG: zelo natančna najava potencialnih dobitnikov oskarjev
Zvezdnik se bo kot nagrajenec SAG-a pridružil drugim velikim imenom Hollywooda, ki so nagrado že dobili: Alanu Aldi, Elizabeth Taylor, Morganu Freemanu, Clintu Eastwoodu in Debbie Reynolds.

Nagrade SAG veljajo za zelo natančno najavo potencialnih dobitnikov oskarjev. Slovite filmske nagrade na svetu bodo podelili 9. februarja, nominirance razglasijo 11. januarja.