Akcijska srhljivka, v kateri  tajnega agenta še zadnjič upodobi igralec Daniel Craig, je od 30. septembra na rednem sporedu tudi v naših kinih. Foto: IMDb
Akcijska srhljivka, v kateri tajnega agenta še zadnjič upodobi igralec Daniel Craig, je od 30. septembra na rednem sporedu tudi v naših kinih. Foto: IMDb

Bondijada Ni čas za smrt, ki je svetovno premiero po kar treh zamikih dočakala prejšnjo sredo opolnoči, je presegla rekorde zaslužkov v pandemičnih časih. Na 54 svetovnih tržiščih, kjer film že lahko gledamo, je film v premiernem koncu tedna zaslužil 102 milijona evrov. To pomeni, da je 25. film o agentu 007 postal prvi od začetka pandemije pred več kot letom in pol, ki je stomilijonsko mejo zaslužka prebil brez premiere na Kitajskem, ki predstavlja drugo največje filmsko tržišče na svetu.

Zanimivo je, da je film v kinematografe najprej prišel na naši strani Atlantika: Američani ga bodo lahko na rednem sporedu gledali šele od 8. oktobra naprej. Na Kitajskem si ga bodo lahko ogledali od 29. oktobra.

V Veliki Britaniji in na Irskem je "bondomanija" v prvih štirih dnevih v blagajne prinesla 30 milijonov evrov, od tega večino v rekordnem koncu tedna. Številke torej pričajo, da je novi film uspešnejši od obeh prejšnjih bondijad, Skyfall in Spectre, ki sta bili že sami po sebi dva največja filma v 59-letni zgodovini franšize (vsaka od njiju je v premiernem koncu tedna v Veliki Britaniji zaslužila 23 milijonov evrov). Ni čas za smrt je prav tako že postal najdonosnejši film leta na Otoku.

Film z Danielom Craigom so bili najdonosnejši v zgodovini franšize 007. Foto: IMDb
Film z Danielom Craigom so bili najdonosnejši v zgodovini franšize 007. Foto: IMDb

Je rekord na dosegu roke?
Studio Universal, ki film distribuira v sodelovanju s studiem MGM, ugotavlja, da je gledanost novega filma na mednarodnih tržiščih trenutno podobna gledanosti Skyfalla. Skyfall je bil s svetovnim zaslužkom 1,1 milijarde dolarjev doslej najdonosnejši film franšize. (Spectre je na koncu pod črto zaslužil 880 milijard dolarjev.)

Vseeno pa prve številke ne pomenijo, da bo Ni čas za smrt najdonosnejša bondijada vseh časov: statistika priča, da je v svetovnem merilu še vedno zaprta ena petina vseh kinematografov, kar bo gledanosti seveda škodilo.

Ni čas za smrt je režiral Cary Fukunaga in predstavlja peto – ter nepreklicno zadnjo – bondijado z Danielom Craigom v glavni vlogi. V franšizi se vračajo stari znanci Lea Seydoux, Ben Whishaw, Naomie Harris, Ralph Fiennes in Christoph Waltz, nove okrepitve pa so Rami Malek kot osrednji zlikovec, Ana de Armas kot klasično "Bondovo dekle" in Lashana Lynch kot tajna agentka, ki je po Bondovi upokojitvi prevzela številko 007. Na MMC-jevih straneh boste recenzijo lahko prebrali v sredo.