Organizatorji upajo, da bo šlo samo za kratek premor v dolgoletni tradiciji motovunskega filmskega festivala. Foto: BoBo
Organizatorji upajo, da bo šlo samo za kratek premor v dolgoletni tradiciji motovunskega filmskega festivala. Foto: BoBo

Pojasnili so, da je na tovrstnih prireditvah težko izvajati epidemiološke ukrepe, predvsem pa zagotavljati predpisano razdaljo med obiskovalci.

"Z željo, da bo motovunska gora filmov vsem ostala v lepem spominu, smo sprejeli težko odločitev: osrednji del festivala, ki je bil načrtovan med 30. julijem in 1. avgustom v Motovunu, je prestavljen za nedoločen čas," piše na spletni strani motovunskega festivala.

Veliko tveganje za širitev okužb z novim koronavirusom
Organizatorji so pojasnili, da so odločitev sprejeli po sestanku s štabom civilne zaščite istrske županije, na katerem so sklenili, da prireditev v majhnem mestu, kot je Motovun, predstavlja veliko tveganje za širitev okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da so odločitev sprejeli z občutkom odgovornosti za obiskovalce, prebivalce in člane festivalske ekipe. Upajo, da bo šlo samo za kratek premor v dolgoletni tradiciji motovunskega filmskega festivala.

So pa organizatorji napovedali, da bodo del festivalskih programov izvajali v drugih hrvaških mestih. Med drugim bo med 23. in 26. julijem v Buzetu potekal program za otroke in mlade Buzz@teen. Presodili so, da spremljevalni programi ne predstavljajo epidemiološkega tveganja.

Foto: Pula Film Festival
Foto: Pula Film Festival

Pripravljajo tudi druge filmske projekcije, ki jih bodo izvedli na različnih koncih istrske županije in ob hrvaški obali. Med drugim bodo med 31. julijem in 3. avgustom predvajali filme na poletnem odru Tuškanac v Zagrebu, še bogatejši festivalski program pa bo potekal med 27. avgustom in 6. septembrom v zagrebški hiši za ljudi in umetnost Lauba.

V Pulju med 18. in 26. julijem festivala ne bo
Medtem so s filmskega festivala v Pulju sporočili, da v skladu s smernicami epidemiologov ne bodo izvajali filmskega programa letošnjega 67. Pula Film Festivala, kot je to bilo napovedano za obdobje med 18. in 26. julijem. Napovedali so, da bodo v dogovoru z ministrstvom za kulturo obvestili javnost o morebitnih alternativnih možnostih organizacije festivala ali predstavljanja filmskih programov.

Na letošnjem 67. filmskem festivalu v Pulju so načrtovali prikaz 16 celovečercev v tekmovalnem programu, med njimi tudi več slovenskih koprodukcij, ki so bile uvrščene v filmski program manjšinskih koprodukcij.