Johns pravi, da se mu je pri iskanju nove različice zgodbe zdelo, da je portret revščine v filmu bolj pomemben kot kdaj koli prej.

Jaz, Daniel Blake. Foto: Liffe
Jaz, Daniel Blake. Foto: Liffe

Predstavo bodo premierno uprizorili maja prihodnje leto v Newcastlu, kjer so posneli tudi film. Zatem bo odšla na turnejo po Združenem kraljestvu, poroča britanski Guardian.

V Loachevem filmu je Johns igral ovdovelega mizarja, ki doživi srčni infarkt in ugotovi, da ni upravičen do zaposlitve in preživnine. Spoprijatelji se z mlado materjo samohranilko Kate, ki se je znašla v podobnih težavah. Scenarij je napisal Paul Laverty, film pa je požel dobre kritike zaradi izjemno nazorne pripovedi o birokratskem sistemu socialnih pomoči.

Ken Loach je sicer najprej študiral pravo na Oxfordu, nato se obrnil h gledališču. Svojo filmsko pot je začel na televiziji s serijo dokumentarnih dram, med njimi Cathy Come Home, ki je vodila celo v neposredno spremembo zakonov o brezdomnosti.

Sorodna novica Liffe: Jaz, Daniel Blake

Johns, ki je odraščal v Newcastlu in delal kot zidar, je postal znan kot stand up komik, film Jaz, Daniel Blake pa mu je prinesel svetovno slavo, ko je vstopil v svoja 60. leta.

"Dave Johns, ki je v resnici stand up komik in nima obsežnih izkušenj s filmsko igro, uteleša Slehernika, osameli glas razuma v morju norosti. Njegov Daniel ni fatalističen, v usodo vdan posameznik, zato je še toliko težje gledati, kako ga birokratsko kolesje počasi drobi," je o njegovem liku zapisala MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc.

Kot je povedal, je idejo, da prilagodi scenarij za oder, sprejel z navdušenjem: "Nisem pa želel samo postaviti filma na oder – želel sem posodobiti zgodbo za leto 2022." V tem času je "z žalostjo ugotovil", da se od začetka predvajanja filma ni veliko spremenilo. Zgodba je po njegovem mnenju še vedno tako aktualna, kot je bila leta 2016, danes morda še bolj, ko je zaradi vedno višjih življenjskih stroškov še težje najti pot iz revščine. "Zgodba Daniela in Kate bi lahko bila zgodba kogar koli," je povedal Johns.

Predstava se bo po njegovih napovedih osredotočila na prijaznost, sočutje, humor in upanje, "ki nam lahko pomagajo v najtežjih časih".