Skoraj težko je verjeti, da je pred Pirati s Karibov Johnny Depp veljal predvsem za igralca avtorskih, malce odbitih vlog, pogosto v neodvisnih filmih. Foto: Kolosej
Skoraj težko je verjeti, da je pred Pirati s Karibov Johnny Depp veljal predvsem za igralca avtorskih, malce odbitih vlog, pogosto v neodvisnih filmih. Foto: Kolosej

Filmski igralec Johnny Depp je najbolj znan po vlogi gusarja Jacka Sparrowa. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo 58-letni Depp nagrado prejel 22. septembra. Festival bo v 69. izdaji potekal med 17. in 25. septembrom.

Depp je zelo znan tudi po upodobitvi slavnega lastnika tovarne čokolade Wonke iz knjige Roalda Dahla Čarli in tovarna čokolade. Kot igralec je debitiral pri 21 letih, ko je bil ena od žrtev Freddyja Kruegerja v filmu Mora v ulici Brestov (1984). Med drugim je igral v filmih Edvard Škarjeroki (1990), V iskanju dežele Nije (2004), Sweeney Todd: Hudičev brivec (2007), Alica v čudežni deželi (2010) in Umor na Orient Ekspresu (2017). Pred kratkim je igral v neodvisni, lastni produkciji, drami Minamata (2020).

Johnny Depp in Amber Heard. Foto: Reuters
Johnny Depp in Amber Heard. Foto: Reuters

Igralec je zadnja leta v središču pozornosti predvsem zaradi razmerja z nekdanjo ženo, igralko Amber Heard. Lani je izgubil tožbo proti britanskemu časopisu The Sun, v katerem so leta 2018 zapisali, da pretepa ženo.

Po tožbi, ki je razkrila igralčeve težave z alkoholom in drogami, je Depp povedal, da so ga pri Warner Brosu prosili, naj odstopi od svoje vloge v franšizi Magične živali, ki temelji na knjigah o mladem čarovniku Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling. V prvem filmu v franšizi Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva (2018) je namreč upodobil zlobnega čarovnika Gellerta Grindelwalda.

Najpomembnejši filmski festival v Španiji

Mednarodni filmski festival v San Sebastianu je najpomembnejši filmski festival v Španiji. Pripravljajo ga od leta 1953. Na njem so gostovala velika filmska imena, legende, kot so Alfred Hitchcock, Bette Davis in Lana Turner.

Med preteklimi prejemniki nagrade donostia, ki je ime dobila po baskovski besedi za obalno mesto San Sebastian, so Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen in Robert De Niro. Lanski dobitnik je Viggo Mortensen.

Filmi na festivalu se potegujejo za zlato školjko, nagrado, ki so jo poimenovali po obliki zaliva, v katerem stoji to baskovsko mesto.

Španske ustvarjalke nasprotujejo

Odločitvi festivala, da nagradijo Deppa, pa nasprotujejo članice španskega združenja filmskih in avdiovizualnih ustvarjalk. Predsednica združenja Cristina Andreu je povedala, da je nad odločitvijo organizatorjev "zelo presenečena", saj gre za glavno nagrado festivala, ki slavi življenjske dosežke. Za ameriško tiskovno agencijo AP je po povzetku Guardiana povedala: "Odločitev meče temno luč na festival in njegovo vodstvo ter širi grozno sporočilo: 'Ni pomembno, ali si koga zlorabil, vse dokler si dober igralec.'" Dodala je, da v združenju, ki sicer sodeluje s festivalom v San Sebastianu, o naslednjih korakih še razmišljajo.