Poleg tekmovalnega programa na temo človekovih pravic bodo prikazani aktualni in družbenokritični dokumentarci, filmi s fokusom na mitih, ikonah in medijih ter intimni in globalni portreti.

Iz filma Krvav nos, prazni žepi, ki bo prikazan v sekciji Intimni in globalni portreti. Foto: FDF
Iz filma Krvav nos, prazni žepi, ki bo prikazan v sekciji Intimni in globalni portreti. Foto: FDF

Ogledi filmov in pogovori bodo potekali na daljavo, razmisleki o filmih pa bodo v sodelovanju z medijskim partnerjem Valom 202 odmevali tudi na radiu.

Od nasmeha Helen Keller do stare železniške postaje v Zürichu
Vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek je na današnji spletni novinarski konferenci napovedal, da se bo za nagrado Amnesty International Slovenije potegovalo pet filmov na temo človekovih pravic. Ameriški dokumentarec Nasmeh Helen Keller v režiji Johna Gianvita prinaša portret premalo poznane, od mladosti gluhe in slepe ameriške aktivistke, goreče zagovornice socialističnih idealov in pravic žensk.

Dokumentarec Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn "v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile –enako kot tudi režiserka – med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene", Nemesis Thomasa Imbacha pa predstavlja dokument sedem let trajajočega podiranja več kot sto let stare železniške postaje in gradnjo sodobnega zapora s policijsko postajo v središču Züricha. "Filmska reprezentacija dogodkov je naravnost spektakularna, igriva, neprestano inovativna in celo operetna," so zapisali na FDF-ju.

Protagonist iz filma Gunda Viktorja Kosakovskega. Foto: FDF
Protagonist iz filma Gunda Viktorja Kosakovskega. Foto: FDF

V tekmovalnem programu bosta prikazana še na festivalih uspešni film Acasa, moj dom, v katerem režiser Radu Ciorniciuc "prikaže standarden, v vseh okoljih poznan odnos večine do marginalizirane manjšine", in Punčka v režiji Sebastiena Lifshitza, ki predstavi zgodbo osemletne Sashe – deklice, rojene v fantovskem telesu. Film pokaže, da družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.

Potop v aktualne teme, ki so relevantne tudi v našem prostoru
Direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel je dejala, da tekmovalni program daje prav vsakemu priložnost, da se potopi v aktualne teme, ki so relevantne tudi v našem prostoru. Mednarodno žirijo za nagrado sestavljajo Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centa, Dragan Barbutovski, eden prvih članov Amnesty International Slovenije in direktor British Councila v Sloveniji, ter Ketty Nivyabandi, generalna sekretarka Amnesty International Kanade.

Film 76 dni je uvrščen med družnenokritične dokumentarce. Foto: FDF
Film 76 dni je uvrščen med družnenokritične dokumentarce. Foto: FDF

V sekcijo družbenokritičnih dokumentarcev je Popek med drugim uvrstil film Neprebojen Todda Chandlerja, ki se osredotoča na aktualne strategije ameriških oblasti in šol, kako zamejiti in preprečiti najstniške strelske pohode, ter filmski eksperiment Barbore Chalupove in Vita Klusaka Ujete v medmrežju, ki predstavi spletno spolno nadlegovanje.

Svojevrsten "vodnik po Marini Abramović"
Ponujajo še film Nokturno Gianfranca Rosija, ki zgodbe z območja med Irakom, Kurdistanom, Libanonom in Sirijo preplete v univerzalno celoto. Film Ko plime obmolknejo, navdušujoč portret mogočne obalne regije okrog Waddenskega morja Pietra-Rima de Kroona, bo prikazan v sekciji Intimni in globalni portreti, v katero je uvrščen tudi lirični dokumentarec z zelo čustvenim koncem Gunda Viktorja Kosakovskega. Sekcija Miti, ikone, mediji pa med drugim prinaša film Par rund s Shanom MacGowanom, v katerem Julien Temple portretira pevca skupine The Pogues, in dokumentarec Vrnitev domov: Marina Abramović in njeni otroci, v katerem je Boris Miljković ustvaril svojevrsten "vodnik po Marini Abramović".

Filmski eksperiment Barbore Chalupove in Vita Klusaka Ujete v medmrežju predstavi spletno spolno nadlegovanje. Foto: FDF
Filmski eksperiment Barbore Chalupove in Vita Klusaka Ujete v medmrežju predstavi spletno spolno nadlegovanje. Foto: FDF

V programu Posvečeno bo tokrat predstavljeno delo letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina. Popek je v festivalskem katalogu zapisal, da so Ivanišinovi filmi "majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih". Prikazali bodo tako izbor režiserjevih kratkih in srednjemetražnih filmov kot tudi odmevne filme Karpopotnik in Playing Man ter Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ga je sorežiral z Rajkom Grlićem.