Ekipa zmagovalnega filma Zbogom z režiserko Lulu Wang na sredini. Foto: EPA
Ekipa zmagovalnega filma Zbogom z režiserko Lulu Wang na sredini. Foto: EPA

Za nagrade spirit so lahko nominirane zgolj stvaritve, katerih proračun ne presega 22,5 milijona dolarjev.

"Dajte jim že to preklemano delo!"
Glavno nagrado za najboljši film je odnesla družinska drama Zbogom kitajske režiserke Lulu Wang. Sicer je šlo za presenetljivo zmago, vendar je šlo za povsem prikladen finale podeljevanja teh nagrad. Film Independent Spirit Awards skrbijo namreč med drugim za hvalo ženskih ustvarjalk in tako so tudi nominirana imena bistveno bolj raznolika kot v primeru oskarjev.

Kitajska režiserka se je v svojem zahvalnem govoru tudi sama dotaknila vprašanja žensk v filmski industriji: "Ni vam treba spodbujati žensk. V filmski šoli je veliko žensk, ki snemajo filme. Ženske potrebujejo zgolj delo. Dajte jim že to preklemano delo!"

Film Zbogom je odnesel še nagrade za najboljšo stransko žensko vlogo, s katero so ovenčali Zhao Shuzhen, četudi so številni pričakovali, da bo nagrada pripadla Jennifer Lopez za vlogo v filmu Prevarantke na Wall Streetu.

Ekipa filma Nebrušeni dragulji. Foto: EPA
Ekipa filma Nebrušeni dragulji. Foto: EPA

Stoječe ovacije za Adama Sandlerja
Sicer pa je največ nagrad pripadlo filmom, ki so nastali pod okriljem neodvisnega studia A24. Poleg filma Zbogom, sta slavila še filma Nebrušeni dragulji in Svetilnik. Prvi med njima je odnesel kipce za najboljšo glavno moško vlogo (Adam Sandler), najboljšo režijo (brata Josh in Ben Safdie) ter najboljšo montažo.

Sandler, ki je nagrado sprejel ob stoječih ovacijah, je dejstvo, da ni nominiran za oskarja, primerjal z izgubo na šolskem tekmovanju za najlepšega dijaka. Vendarle pa je v srednji šoli osvojil naziv najboljše osebnosti, kar je zanj pomenilo čast, ki jo lahko primerja z včeraj osvojeno nagrado.

Willem Dafoe z nagrado za najboljšo moško glavno vlogo. Foto: EPA
Willem Dafoe z nagrado za najboljšo moško glavno vlogo. Foto: EPA

Willem Dafoe je dobil nagrado za najboljšega glavnega igralca, ki mu ga je prinesel film Svetilnik. Za fotografijo taistega filma je bil nagrajen Jarin Blaschke.

Še ena nagrada za Renee Zellweger in njeno upodobitev Judy Garland. Foto: EPA
Še ena nagrada za Renee Zellweger in njeno upodobitev Judy Garland. Foto: EPA

Kateri oskarjevski favoriti v svojih kategorijah so bili nagrajeni sinoči?
Med nominiranci je bila pravzaprav zgolj ena oskarjevska igralska favoritinja, in sicer Renee Zellweger, ki je s svojo vlogo v biografski drami Judy nagrado tudi osvojila. Prav tako je bil izmed oskarjevskih nominirancev za najboljši film za nagrado spirit nominiran Zakonska zgodba Noaha Baumbacha. Film je sicer Baumbachu prinesel nagrado za najboljši scenarij in nagrado za najboljšo filmsko zasedbo, ki so jo poimenovali nagrada Roberta Altmana. Parazit, še eden izmed oskarjevskih favoritov, je odnesel zgolj nagrado za najboljši mednarodni film.

Vprašanje barve polti nominirancev ...
Medtem ko je na letošnjih oskarjih v igralskih kategorijah zgolj ena nominiranka, ki ni svetlopolta (Cynthia Erivo za vlogo v filmu Harriet), je bilo sinoči drugače. Med nominiranci so med drugim bili Alfre Woodard, Octavia Spencer, Taylor Russell in Jonathan Majors. Pravzaprav nobena izmed nominirank za najboljšo žensko stransko vlogo ni bila svetlopolta.

... in še vprašanje spola?
Kot še navaja Associated Press, sta bili v nasprotju z oskarjevskimi nominacijami med nominiranci za najboljšo režijo dve ženski, in sicer Alma Har'el za film Medeni fant in Lorene Scafaria za Prevarantke z Wall Streeta. Olivia Wilde, sicer znana kot igralka, je za svojo srednješolsko komedijo Booksmart odnesla nagrado za najboljši celovečerni prvenec. Pred kratkim ustanovljena štipendija za filmske ustvarjalke, ki so na pol poti svoje kariere, je šla v roke Kelly Reichardt, ki je med drugim podpisala filma Wendy in Lucy ter Prva krava. Nagrado za najboljši dokumentarec pa je dobil film Ameriška tovarna.

Noah Baumbach, avtor filma Zakonska zgodba, z nagrado za najboljši scenarij. Foto: EPA
Noah Baumbach, avtor filma Zakonska zgodba, z nagrado za najboljši scenarij. Foto: EPA

Prisotnost uspešnih filmarskih parov
Na sinočnji podelitvi so bili v središču pozornosti tudi pari iz sveta filma. Čeprav Male ženske Grete Gerwig niso bile upravičene do nominacij zaradi previsokega proračuna, se ji je njen partner Baumbach zahvalil z odra ob prejemu nagrade. "Čeprav je ustvarila film, ki je predrag za nagrade spirit, ni nič manj neodvisna od vseh tukaj," je dejal. Lulu Wang pa je osvojila nagrado leto dni po tem, ko je film Šepet nežne ulice, ki ga podpisuje njen partner Barry Jenkins, prav tako slavil kot najboljši celovečerec na podelitvi teh nagrad.