V preteklosti je Keira Knightley nastopala tudi v golih prizorih, od leta 2015 pa v svoje pogodbe dodaja klavzulo, ki za te primere predvidi dvojnico. Foto: AP
V preteklosti je Keira Knightley nastopala tudi v golih prizorih, od leta 2015 pa v svoje pogodbe dodaja klavzulo, ki za te primere predvidi dvojnico. Foto: AP

"Nisem se v celoti odrekla snemanju prizorov golote, samo z moškimi režiserji pa sem bolj ali manj se," je 35-letna igralka izjavila med nedavnim gostovanjem v podkastu Chanel Connects, kjer se je pogovarjala z režiserko Lulu Wang in novinarko Diane Solway.

Sorodna novica Neodvisne

Vprašanje tega, kako filmska industrija – oziroma kar režiserji sami – obravnavajo igralce in igralke med snemanjem golih prizorov, je bilo v zadnjih letih večkrat problematizirano, še posebej ob gibanju MeToo. Številni filmski studii so zato pri snemanju na pomoč poklicali strokovnjake, t. i. "koordinatorje za intimnost", ki zagotavljajo, da so igralci pri delu obravnavani spoštljivo in da se ne znajdejo v situacijah, ki bi jim vzbujale nelagodje.

Keira Knightley je sicer v preteklosti v intervjujih že pojasnila, da od leta 2015, ko je postala mama, v svoje pogodbe vključuje klavzulo, ki jo odvezuje golote pred kamero.

Z žensko bi vprašanje telesnosti lahko "raziskovala"
V omenjenem pogovoru je Knightley poudarila, da bo pri filmih, ki tematizirajo življenjske izkušnje žensk, odslej sodelovala samo, če jih bodo režirale ženske. "Če bi snemala zgodbo, ki raziskuje vprašanja materinstva in sprejemanja lastnega telesa, mi je zelo žal, ampak to bi lahko počela samo z režiserko."

Sorodna novica Keira Knightley prepovedala hčerki nekatere Disneyjeve filme

"Če bi bil film o materinstvu, o tem, kako neverjetno je žensko telo, o tem, kako naenkrat opazuješ telo, ki je tvoje, ampak obenem popolnoma spremenjeno na tebi prej nedoumljiv način – da, to bi lahko raziskovala z žensko, ki bi razumela. Zelo pa bi mi bilo neprijetno, če bi morala upodobiti moški pogled."

Če je golota "na mestu", lahko uporabijo dvojnico
Igralka sicer pravi, da popolnoma razume, a so v nekaterih filmih prizori golote na mestu. Opozarja samo, da noče "biti v enem od tistih groznih prizorov seksa, kjer si čisto naoljen in vsi stokajo 'to me ne zanima'."

"Kljub temu pa včasih priznam, da bi bil na določenih mestih prizor spolnosti absolutno na mestu in da zanj potrebujejo nekoga res seksi – v tem primeru lahko uporabijo dvojnico. Preveč nečimrna sem, moje telo je rodilo že dva otroka in raje ne bi stala gola pred skupino moških."

Keira Knightley, ki se v zadnjih letih v filmih pojavlja veliko manj kot prej, je znana predvsem po vlogah v komediji Zadeni kot Beckham, drami Pokora, kostumski drami Prevzetnost in pristranost in akcijskem spektaklu Pirati s Karibov. Lani smo jo lahko videli v feministični drami Neodvisne, ki je tematizirala vznik Gibanja za osvoboditev žensk v sedemdesetih letih.

Pred časom je v enem od intervjujev povedala, da svoji hčerki ne dovoli gledati Disneyjevih filmov, ki prikazujejo ženske v zastareli, neemancipirani luči – na "prepovedanem" seznamu sta denimo Pepelka in Mala morska deklica.