Na srečanju zvezdoslovcev v izmišljenem puščavskem mestu Asteroid City se leta 1955 zbere pet nagrajenih dijakov, da bi predstavili svoje izume – toda slavje spektakularno prekine nepričakovani obiskovalec ... Filmski blog Indiwire je Asteroid City opisal kot
Na srečanju zvezdoslovcev v izmišljenem puščavskem mestu Asteroid City se leta 1955 zbere pet nagrajenih dijakov, da bi predstavili svoje izume – toda slavje spektakularno prekine nepričakovani obiskovalec ... Filmski blog Indiwire je Asteroid City opisal kot "Andersonovo najbolj kozmično in radikalno delo." Foto: IMDb

Program Filma pod zvezdami, ki ga Kinodvor vsako poletje pripravi z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad, bo letos v znamenju treh jubilejev: 100-letnice kinodvorane na Kolodvorski, 20-letnice art kina in 15-letnice mestnega kina. Veliko platno bo na grajskem dvorišču stalo med 13. julijem in 5. avgustom.

Sorodna novica Dominik Mencej: "Iskal sem ranljivejšo obliko moškosti, kot jo poznamo iz klasičnih filmov ceste"

Poletje odpira slovenski film ceste
Program kina pod zvezdami na grajskem dvorišču bo v četrtek, 13. julija, odprl slovenski film Jezdeca Dominika Menceja, ki je bil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu razglašen za najboljši film festivala po izboru občinstva. Filmu z nostalgičnim posvetilom 90. letom minulega stoletja ter filmu Goli v sedlu, bo sledil najuspešnejši slovenski kratki film: Babičino seksualno življenje Urške Djukić, ki je dobil ne le nagrado Evropske filmske akademije, temveč tudi cezarja za najboljši kratki film, so spomnili v Kinodvoru.

Wes Anderson: najljubši režiser Kinodvorove publike
Eden od tujih najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta je prav gotovo Asteroid City ameriškega režiserja Wesa Andersona, čigar dela so prepoznavna po samosvojem vizualnem slogu in domišljeni estetiki ter ekscentričnih likih iz zvezdniških igralskih zasedbah. S filmom, ki bo na ogled predpremierno, bodo v soboto, 5. avgusta, tudi sklenili letošnji Film pod zvezdami. Anderson je sicer nekakšen "hišni avtor Kinodvora", saj so si v 15 letih mestnega kina gledalke in gledalci največkrat ogledali prav njegove filme, čisto na vrhu lestvice pa je Grand Budapest Hotel iz leta 2014, ki so ga ob tej priložnosti prav tako uvrstili na program Filma pod zvezdami, so še zapisali v mestnem kinu.

"Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj." Christopher Nolan si je tokrat za ekranizacijo izbral zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe. Nolanov scenarij je nastal po knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, za katero sta Kai Bird in Martin J. Sherwin prejela Pulitzerjevo nagrado. Foto: IMDb

Zmagovalec Cannesa
Z letošnjega Cannesa prihaja film, ovenčan z zlato palmo – Anatomija padca režiserke Justine Triet, ki bo na t. i. Peugeotevi predpremieri na ogled v četrtek, 27. julija, z Berlinala pa film Pretekla življenja režiserke Celine Song, ki je požel slavo na Sundanceu in bo po napovedih Kinodvora tudi eden pomembnejših naslovov v prihajajoči sezoni nagrad. Predpremierno bo na ogled v sredo, 2. avgusta, na redni spored Kinodvora pa prihaja septembra.

Prvič v Sloveniji bo v torek, 25. julija, na ogled italijanski film Nostalgija slovitega filmskega in gledališkega režiserja Mattea Martoneja, ki je bil v Cannesu na sporedu že lani. Kot so zapisali v Kinodvoru, niso izpustili niti velikih filmskih naslovov, kot je denimo novi film Christopherja Nolana o izumitelju atomske bombe, v katerem bo v vlogi J. Roberta Oppenheimerja nastopil njegov redni sodelavec Cillian Murphy. Film bo premierno na ogled v četrtek, 20. julija.

Za zamudnike se na veliko platno vračajo tudi najbolj kritiško hvaljeni in priljubljeni filmi zadnjega leta: Trikotnik žalosti, Moonage Daydream, Duše otoka, Lunana: jak v razredu, Živeti, Tiho dekle, Vse povsod naenkrat, Dvojna prevara, Po soncu, Kit, Korzet, Tar, Fabelmanov, Ia, Osem gora, vsa ta lepota in prelivanje krvi in Zveri.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. Vstopnice gredo v prodajo danes, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji, so še sporočili iz ljubljanskega mestnega kina.