Šin je bila šele druga v tekmi za
Šin je bila šele druga v tekmi za "pasjo palmo" canskega festivala. Foto: Reuters
Nagrado sta na petkovi podelitvi prevzela igralec Eddie Peng in seveda Šin. Foto: Reuters
Nagrado sta na petkovi podelitvi prevzela igralec Eddie Peng in seveda Šin. Foto: Reuters

Dramo Black Dog (Črni pes) je režiser Hu Guan postavil na obrobje puščave Gobi na severozahodu Kitajske. Njen protagonist je samotarski možak, ki se v svoje rojstno mesto vrne po odsluženi zaporni kazni. Službo dobi v patrulji, ki naj bi iz mesta še pred začetkom olimpijskih iger odstranila vse potepuške pse – a nato se nepričakovano naveže na zapuščenega črnega psa. Dve osamljeni duši se tako skupaj podata na novo pot. Kritiki so film opisali kot "zmes vesterna, filma noir in odbite komedije s silno ljubkim cuckom v glavni vlogi".

Predsednik žirije, kanadski cineast Xavier Dolan, je pri Črnem psu poudaril "dih jemajočo poetičnost, domišljijo, natančnost in mojstrsko režijo".

Nagrado sta na petkovi podelitvi sprejela igralec Eddie Peng in črna hrtica Šin. Petek je bil za Šin zelo uspešen dan: prejela je tudi drugo mesto v tekmi za "pasjo palmo" (ang. Palm Dog), nagrado za najboljšega pasjega igralca na festivalu. (Za las je zmagal mešanček Kodi, ki je nastopil v švicarski komični drami Dog on Trial). Producentska ekipa Črnega psa je film sprejela z navezavo na eno od replik iz filma. "Vstali smo in gremo prihodnosti naproti in upamo, da se bo kitajski film samo še izboljševal."

Nagrada žirije za ganljivo priseljensko zgodbo
Nagrado žirije v sekciji un certain regard, ki velja za drugi najpomembnejši filmski sklop v Cannesu, je prejel francoski film Sulejmanova zgodba (The Story of Souleymane), pripoved o gvinejskem dostavljavcu hrane v Parizu, ki si prizadeva dobiti azil v Franciji. Film je režiral Boris Lojkine.

Nagrado za najboljšo režijo sta si razdelila dva filmska ustvarjalca: Italijan Roberto Minervini (za ameriško dramo o državljanski vojni The Damned) in zambijsko-britanska avtorica Rungano Nyoni (za film On Becoming a Guinea Fowl).

Abou Sangare je v Sulejmanovi zgodbi odigral svojo prvo večjo vlogo. .Foto: EPA
Abou Sangare je v Sulejmanovi zgodbi odigral svojo prvo večjo vlogo. .Foto: EPA

Najboljša igralca sta postala Anasuya Sengupta in Abou Sangare. Sangare je nastopil v glavni vlogi zgoraj omenjene Sulejmanove zgodbe; to je bila zanj prva večja filmska vloga. Članica žirije Vicky Kripes, ki je Sangareju nagrado izročila, jo je pospremila z besedami: "Vsako jutro si vstajal ob petih zjutraj in se verjetno spraševal, kaj hudiča sploh delaš. No, to, kar si počel, je bilo klinčevo briljantno."

Anasuya Sengupta je v drami The Shameless, ki je sicer postavljena v Indijo, a jo je režiral Bolgar Konstantin Bojanov, upodobila kvirovsko prostitutko. Njen zahvalni govor je bil eden od bolj ganljivih trenutkov petkovega večera: nagrado je posvetila "kvirovski skupnosti in vsem marginaliziranim skupnostim po svetu, ki tako pogumno bijejo boj, ki sploh ne bi smel biti potreben". Dodala je še: "Ni treba, da ste kvir, da se borite za enakopravnost, ni treba, da ste bili žrtev kolonizacije, da veste, kako pomilovanja vredna je bila – biti morate samo zelo, zelo dostojno bitje."

Anasuya Sengupta (na levi) je dobila igralsko nagrado za svojo vlogo v drami The Shameless. Foto: EPA
Anasuya Sengupta (na levi) je dobila igralsko nagrado za svojo vlogo v drami The Shameless. Foto: EPA

Priložnostne nagrade
V nasprotju z glavnim tekmovalnim programom ima žirija sekcije un certain regard proste roke, da podeli tudi nagrade po lastni presoji in v priložnostnih kategorijah. Letos so tako ustanovili "mladinsko nagrado" in jo podelili filmu Holy Cow! (Vingt Dieux) režiserke Louise Courvoisier. V svojem prvencu je zbrala ekipo naturščikov, posnela pa zgodbo o najstnici s podeželja, ki se prijavi na regijsko tekmovanje sirarjev.

Posebno omembo si je zaslužil tudi prvenec Tawfika Alzaidija; v njegovi drami Nrah se dva vaška neprilagojenca povežeta prek ljubezni do umetnosti.

Na čelu žirije nekdanji "enfant terrible" kanadskega filma
Žiriji letošnje sekcije un certain regard je predsedoval, kot že omenjeno, kanadski režiser in igralec Xavier Dolan, ki so se mu pridružili še francosko-senegalska scenaristka in režiserka Maïmouna Doucouré, maroška režiserka in producentka Asmae El Moudir, nemško-luksemburška igralka Vicky Krieps ter ameriški filmski kritik in režiser Todd McCarthy. Izbirali so med osemnajstimi celovečerci, med katerimi so bili štirje avtorski prvenci.

Zlate palme danes zvečer
V Cannesu bodo sicer na današnji sklepni slovesnosti razglasili nagrajence v osrednji tekmovalni sekciji 77. mednarodnega filmskega festivala. V konkurenci za glavne nagrade je 22 filmov, ki jih ocenjuje velika festivalska žirija, tokrat pod vodstvom režiserke Grete Gerwig. Lani je zlato palmo prejel film Anatomija padca režiserke Justine Triet.

Cannes 2024: nagrade un certain regard

Nagrada un certain regard: Black Dog, r. Guan Hu

Nagrada žirije: The Story of Souleymane, r. Boris Lojkine

Najboljša režija: Roberto Minervini (The Damned) in Rungano Nyoni (On Becoming a Guinea Fowl)

Najboljša igra: Anasuya Sengupta (The Shameless) in Abou Sangare (The Story of Souleymane)

Nagrada mladosti : Louise Courvoisier (Holy Cow! / Vingt Dieux)

Posebna omemba: Tawfik Alzaidi, Norah