Kinematograf v Hongkongu. Foto: Reuters
Kinematograf v Hongkongu. Foto: Reuters

Skupna vsota vrednosti prodanih vstopnic v kitajskih kinematografih v letu 2020 je v nedeljo narasla na 1,988 milijarde ameriških dolarjev in tako prehitela Severno Ameriko, kjer so v letu 2020 prodane vstopnice skupaj nanesle 1,937 milijarde dolarjev. Ta razkorak se bo do konca leta samo še povečal, napoveduje podjetje Artisan Gateway, ki je opravilo štetje.

Analitiki filmske industrije so že nekaj časa vedeli, da bo najštevilčnejša država na svetu prej ali slej tudi tista na vrhu globalnih lestvic. Kljub temu pa smo v tem trenutku priča zgodovinskemu tektonskemu premiku: že od samega rojstva filmske industrije je bila Amerika vedno epicenter in težišče globalnih kinematografskih blagajn.

Pandemija tega preobrata ni povzročila, ga je pa pospešila. Ker ima Kitajska covid-19 trenutno veliko bolj pod nadzorom kot ZDA, kitajski kinematografi obratujejo s 75-odstotno zmogljivostjo. Kitajci očitno tudi nimajo več zadržkov pred obiskovanjem multipleksov.

Osemsto, najdonosnejši film leta 2020, je zgodba o tem, kako je več sto kitajskih nacionalistov več dni hrabro branilo skladišče pred japonskimi napadalci. S tem so kitajskim vojakom omogočili varen umik med bitko v Šanghaju (1937). Foto: IMDb
Osemsto, najdonosnejši film leta 2020, je zgodba o tem, kako je več sto kitajskih nacionalistov več dni hrabro branilo skladišče pred japonskimi napadalci. S tem so kitajskim vojakom omogočili varen umik med bitko v Šanghaju (1937). Foto: IMDb

Najdonosnejši film leta je kitajski
Med počitnicami (od 1. do 8. oktobra) so kitajski kinematografi prodali za 586 milijonov dolarjev kinovstopnic. Minuli konec tedna je domači blockbuster Moji ljudje, moja domovina zaslužil dobrih 19 milijonov dolarjev. Prav tako je Kitajska posnela najdonosnejši film leta 2020, vojno epopejo Osemsto, ki je doslej zaslužila 460 milijonov dolarjev in bo v skupnem seštevku še več. (Najdonosnejši film Hollywooda je bil letos Podli fantje za vedno z zaslužkom 426, 5 milijona dolarjev.)

Ameriški kinematografi v resnih škripcih
Trenutno stanje v ameriških kinematografih pa je, nasprotno, krizno. V številnih velikih mestih so kinodvorane zaradi ogromnega števila okužb z novim koronavirusom še vedno zaprte. Analitiki industrije se resno pogovarjajo o tem, ali je model tradicionalnega prikazovanja nepopravljivo poškodovan.

Vsi večji studii so odpovedali oziroma v leto 2021 prestavili premiere svojih najdražjih blockbusterjev, med katerimi sta na primer Marvelov samostojni film o Črni vdovi in bondiada Ni čas za smrt. Največja veriga kinematografov v Severni Ameriki, AMC Theatres, je pred kratkim posvarila, da jim še pred koncem leta grozi stečaj.

Čisto verodostojna je tudi skrb, da bodo naraščajoča politična trenja med Washingtonom in Pekingom spodkopala dolgoročni dostop Hollywooda do kitajskega trga.

Poglabljanje krize kinematografov v ZDA