Hattie McDaniel je prva temnopolta igralka v zgodovini, ki je osvojila oskarja – a nagrado je dobila za stereotipno upodobitev
Hattie McDaniel je prva temnopolta igralka v zgodovini, ki je osvojila oskarja – a nagrado je dobila za stereotipno upodobitev "hišne sužnje" Mammy. Na podelitivi nagrad zaradi segregacije ni smela sedeti za isto mizo z Vivien Leigh in preostalo ekipo filma. Foto: IMDb

HBO-jeva nova platforma za pretočne vsebine je iz svoje ponudbe "začasno" umaknila klasični film V vrtincu, ker na zastarel način prikazuje ameriški Jug v času suženjstva. Epopejo iz leta 1939 nameravajo vrniti v katalog, a šele, ko bo "pospremljena z razpravo o zgodovinskem kontekstu".

"Produkt svojega časa"
"V vrtincu je produkt svojega časa in kot tak odraža določene rasne in etnične predsodke, ki so bili na žalost vseprisotni v ameriški družbi,"
so zapisali v izjavi za javnost. "Te rasistične upodobitve so bile napačne takrat in so napačne danes. Neodgovorno se nam zdi ponujati film brez razlage in obsodbe teh upodobitev, ki nasprotujejo vrednotam družbe Warner. Film se bo na HBO Max vrnil z dodano razlago konteksta, sicer pa v celoviti obliki, kajti kar koli drugega bi pomenilo zanikanje, da so predsodki sploh kdaj obstajali. Če hočemo ustvariti pravičnejšo in bolj vključujočo prihodnost, moramo najprej priznati in razumeti svojo preteklost".

V zvezi s serijo Policaji je nemogoče ne pomisliti na njeno uvodno špico, ki so jo spremljali takti uspešnice skupine Bad Boys Inner Circle. Foto: IMDb
V zvezi s serijo Policaji je nemogoče ne pomisliti na njeno uvodno špico, ki so jo spremljali takti uspešnice skupine Bad Boys Inner Circle. Foto: IMDb

Epopeja z Vivien Leigh in Clarkom Gablom v glavnih vlogah, je – če upoštevamo inflacijo – še vedno eden najdonosnejših filmov vseh časov. (V današnjih številkah bi rekli, da je zaslužil 3,7 milijarde dolarjev, kar je več kot Avatar, Titanik in katera koli Vojna zvezd. Film, ki popisuje čas med ameriško državljansko vojno in po njej, a ob tem ponudi le površen in sentimentalen pogled na suženjstvo, je osvojil deset oskarjev – tudi za Hattie McDaniel v stranski ženski vlogi. McDaniel je tako postala prva temnopolta igralka v zgodovini z oskarjem, pa še to po zaslugi stereotipizirane vloge hišne sužnje Mammy, ki je zadovoljna s svojim statusom v življenju.

Novodobna analiza v časopisu The Atlantic film povzame kot "orožje terorja proti črni Ameriki", dramatik Carlton Moss pa je že leta 1940 opazil, da je V vrtincu "nostalgična prošnja za razumevanje reakcionarnih sil, ki so na Jugu še vedno žive".

V vrtincu se je v zadnjem času spet v središču pozornosti znašel zato, ker je scenarist z oskarjem nagrajene zgodovinske drame 12 let suženj, John Ridley, v kolumni za Los Angeles Times opozoril na njegovo problematičnost. "Ta film ni samo "nezadosten", kar se tiče zastopanosti ras – to je film, ki poveličuje predvojni Jug. V tistih trenutkih, ko ne ignorira grozot suženjstva, samo še krepi in utrjuje boleče stereotipe o temnopoltih ljudeh."

Poveličevanje policijskega nasilja
Dolgoletno resničnostno serijo Policaji (Cops) so s sporeda umaknili neposredno po umoru Georgea Floyda, zdaj pa je studio Paramount dokončno sklenil, da bodo njeno produkcijo ukinili.

Policaji so pod okriljem Paramounta nastajali samo zadnjih šest sezon, sicer pa ima serija 30-letni staž: premiero je leta 1989 doživela na televiziji Fox. Vsa ta leta je šlo za polurno oddajo, ki je policiste, šerife, prometne policiste in druge može postave spremljala na rutinskih patruljah, pa tudi pri aretacijah in drugih akcijah. Serija ni imela scenarijev, se je pa praktično vsak segment končal z aretacijo.