Prizor iz prihajajoče serije Gospodar prstanov: Prstani moči (Lord of the Rings: The Rings of Power). Foto: Amazon Studios
Prizor iz prihajajoče serije Gospodar prstanov: Prstani moči (Lord of the Rings: The Rings of Power). Foto: Amazon Studios

Producenta JD Payne in Patrick McKay sta sporočila, da bodo v prihajajoči seriji združene zgodbe vse od izdelave prstanov, vzpona temnega gospodarja Saurona, zgodbe o kraljestvu Numenor do zadnjega zavezništva med vilinci in ljudmi, piše Associated Press (AP).

Angleški pisatelj J. R. R. Tolkien (1892–1973) je velik del svoje kariere pred pisateljsko preživel kot predavatelj na Univerzi v Oxfordu. Foto: AP
Angleški pisatelj J. R. R. Tolkien (1892–1973) je velik del svoje kariere pred pisateljsko preživel kot predavatelj na Univerzi v Oxfordu. Foto: AP

Spopad z vnovičnim izbruhom zla
Dogajanje v seriji je postavljeno tisoče let pred dogodki, o katerih je J. R. R. Tolkien pisal v svojih slavnih fantazijsko-pustolovskih romanih Hobit iz leta 1937 in Gospodar prstanov, ki je bil objavljen v treh delih, pri čemer je prvi izšel leta 1954. Serija bo sledila tako novim kot tudi že znanim likom, ki se spopadajo z "vnovičnim izbruhom zla v Srednjem svetu", ki so ga trepetaje pričakovali. Gre za dogajanje, ki še ni bilo ekranizirano. Ustvarjalci serije so se zavezali k produkciji petih sezon in vsaj milijardi dolarjev vloženih sredstev.

Z Nove Zelandije v Veliko Britanijo
Prvo sezono serijo, ki nastaja pod Amazonovim okriljem, so snemali na Novi Zelandiji, kjer sta bili posneti tudi filmski trilogiji režiserja Petra Jacksona Gospodar prstanov in Hobit. Za drugo sezono serije pa se bo snemalna ekipa preselila v Veliko Britanijo. "Premik z Nove Zelandije v Veliko Britanijo je odraz naše strategije, da širimo svoj produkcijski domet in vlagamo v studie v Veliki Britaniji, kjer se snema že vrsta ključnih serij studia Amazon," so zapisali v izjavi za javnost.


Polni naslov serije, ki se v angleščini glasi The Lord of the Rings: The Rings of Power, so njeni ustvarjalci razkrili v posebej za to posnetem napovedniku:

"Gospodar prstanov je kulturni fenomen, ki je osvojil domišljijo generacije oboževalcev, tako prek književnosti kot filmov," je dejala Amazonova vodja igrane produkcije Sharon Tal Yguado. Predstavnik Tolkienovega sklada in založniške hiše HarperCollines Matt Galsor pa je dejal, da so pri Amazonu predstavili "izjemne ideje za predstavitev predtem še neraziskanih zgodb, ki temeljijo na Tolkienovem izvirnem pisanju".

Posnetek s snemanja serije. Foto: Imdb/zajem zaslona
Posnetek s snemanja serije. Foto: Imdb/zajem zaslona

Ekranizacija osupljive vizije
V številčni igralski zasedbi so med drugim Cynthia Addai-Robinson, Morfydd Clark, Ismael Cruz Córdova, Sophia Nomvete in Lloyd Owen. Serija bo na Amazonovi platformi za pretočne vsebine doživela premiero 2. septembra v več kot 200 državah, nato bo vsak teden sledila ena epizoda. "Ne morem povedati, kako se veselimo, da bomo občinstvo popeljali na novo epsko popotovanje v Srednji svet. Naši nadarjeni producenti, igralska zasedba, ustvarjalna in tehnična ekipa so neutrudno delali na Novi Zelandiji, da so uresničili še nikoli povedano, osupljivo vizijo," je ob napovedi serije sporočila vodja studia Amazon Jennifer Salke.

V serijo vložene astronomske vsote
Amazon je načrte za snemanje serije prvikrat razkril že leta 2017. Pravice so odkupili za 250 milijonov dolarjev (220 milijonov evrov), samo prva sezona pa je po pisanju Hollywood Reporterja stala več kot 450 milijonov dolarjev – več kot katera koli od vodilnih serij katerega koli ponudnika.