Romain Duris, ki v filmu Kraljestvo živali upodablja očeta, je nominiran za najboljšega glavnega igralca, Paulu Kirchru pa je vloga sina prinesla nominacijo za najboljšega igralskega novinca. Foto: IMDb
Romain Duris, ki v filmu Kraljestvo živali upodablja očeta, je nominiran za najboljšega glavnega igralca, Paulu Kirchru pa je vloga sina prinesla nominacijo za najboljšega igralskega novinca. Foto: IMDb

Pustolovski znanstvenofantastični film Kraljestvo živali (Le regne animal) je režiral Thomas Cailley, ki je skupaj s Pauline Munier napisal tudi scenarij. Celovečerec je med drugim deležen nominacij za najboljši film, najboljšo režijo, najboljši izvorni scenarij, najboljšega glavnega igralca (Romain Duris) in najboljšega igralskega novinca (Paul Kircher).

Sorodna novica Anatomija padca

Sodna drama Anatomija padca (Anatomie d'une chute) v režiji Justine Triet se začne s truplom moškega v francoskih Alpah, zaradi česar se na sodišču znajde njegova žena. Film je med drugim prejel nominacije za najboljši film, najboljšo režijo, najboljšo glavno igralko (Sandra Hüller), kar dveh nominacij za najboljšega stranskega igralca (Swann Arlaud in Antoine Reinartz) ter za najboljši izvirni scenarij (Triet in Arthur Harari). Anatomija padca sicer velja za enega največjih francoskih mednarodno uspešnih filmov zadnjih let, v tem mesecu je že prejel dva zlata globusa in pet oskarjevskih nominacij.

Nominacij za cezarja za najboljši film so deležni še Pes razbijalec (Chien de la casse), ki ga je režal Jean-Baptist Durand in govori o prijateljstvu, ki se razblini, ko se eden od prijateljev zaljubi, drama Vedno bom videl vaše obraze (Je verrai toujours vos visages) v režiji in po scenariju Jeanne Herry, ki govori o žrtvah nasilnih kaznivih dejanj in storilcih ter poskusu, da bi med njimi vzpostavili dialog in ozdravili njihove travme, ter biografski Sodba Goldmanu (Le proces Goldman) v režiji Cedrica Kahna, ki je kronika sojenja francoskemu levičarskemu revolucionarju Pierru Goldmanu, ki je bil obsojen zaradi več ropov in skrivnostno umorjen leta 1979.

49. podelitev cezarjev bo 23. februarja. Častnega cezarja bosta tokrat prejela Christopher Nolan, čigar film Oppenheimer je deležen 13 oskarjevskih nominacij, ter francoska igralka, režiserka in scenaristka Agnes Jaoui.

V kategoriji za najboljšo režijo so tokrat med skupno petimi nominacijami po tri režiserke. Ob Justine Triet še Catherine Breillat za dramo Lansko poletje (L'ete dernier) o uspešni odvetnici, ki zaradi strastnega razmerja s pastorkom ogrozi svojo kariero in družinsko življenje, ter Jeanne Herry za prej omenjeno dramo Vedno bom videl vaše obraze.

Omenimo, da je skozi skoraj polstoletno zgodovino podeljevanje cezarjev kipec za najboljšo režijo prejela zgolj ena ženska, in sicer Tonie Marshall, ki ji je v letu 2000 nagrado prinesel film Lepota Venere (institut) (Venus beaute (institut)).

Za najboljšo glavno igralko so tokrat ob Sandri Hüller nominirane še Marion Cotillard, Lea Drucker, Virginie Efira in Hafsia Herzi, za najboljšega igralca pa ob Romainu Durisu še Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Raphael Quenard in Arieh Worthalter.