Trikrat je bil nominiran za oskarja, leta 2000 pa ga je prejel za vlogo v filmu Gladiator. Foto: EPA
Trikrat je bil nominiran za oskarja, leta 2000 pa ga je prejel za vlogo v filmu Gladiator. Foto: EPA

Podelili mu ga bodo na 57. filmskem festivalu, ki bo potekal med 30. junijem in 8. julijem. Karlovi Vari na Češkem bodo tako znova prizorišče mednarodnega filmskega festivala, enega najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov.

Z oskarjem nagrajeni igralec bo obenem s svojo skupino Indoor Garden Party odprl letošnji festival, piše revija Variety.

Crowe, ki se je rodil na Novi Zelandiji, a se je zgodaj preselil v Avstralijo, je svojo igralsko pot začel že kot otrok, ko je nastopal na televiziji in v gledališču. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je začel igrati v avstralskih filmih, kot so The Crossing, ki ga je režiral George Ogilvie, Proof v režiji Jocelyn Moorhouse in To ni tvoja domovina režiserja Geoffreyja Wrighta, za katerega je prejel t. i. avstralskega oskarja za najboljšo moško vlogo, so spomnili pri reviji Variety.

Na fotografiji Russell Crowe kot Maximus. Foto: Kolosej
Na fotografiji Russell Crowe kot Maximus. Foto: Kolosej

V ameriškem filmu je prvič nastopil leta 1995 ob Genu Hackmanu, Sharon Stone in Leonardu DiCapriu v vesternu Sama Raimija Hitri in mrtvi. Z vlogo Buda Whita v filmu Curtisa Hansona L. A. zaupno iz leta 1997 si je prislužil priznanje kritikov in občinstva. Film Michaela Manna Prebujena vest iz leta 1999 mu je prinesel prvo nominacijo za oskarja in zlati globus.

Crowe je sicer najbolj znan po vlogah Maxima Decima Meridia v filmu Gladiator (2000), za katerega je prejel oskarja za najboljšo glavno moško vlogo, in po vlogi Johna Nasha v filmu Čudoviti um. Preizkusil se je tudi v režiji, že od osemdesetih let preteklega stoletja pa se tudi glasbeno udejstvuje, še piše Variety.