John Cleese, na sredi, s Fortunatom Cerlinom (na levi) in Oliverjem Masuccijem v Palači Romana Polanskega. Foto: IMDb
John Cleese, na sredi, s Fortunatom Cerlinom (na levi) in Oliverjem Masuccijem v Palači Romana Polanskega. Foto: IMDb

Komedija The Palace, katere dogajanje je postavljeno na novoletni večer leta 1999, spremlja peripetije v najdaljši noči v letu, v katere se zapletajo premožni gostje petičnega hotela; v filmu med drugim nastopijo John Cleese, Mickey Rourke, Fanny Ardant in Oliver Masucci. To je prvi film Romana Polanskega po letu 2019, ko je podpisal zgodovinsko dramo Obtožujem. Režiser se premiere zaradi še vedno veljavnega naloga za njegovo aretacijo ni udeležil.

Palača je v soboto zvečer svetovno premiero doživela zunaj tekmovalnega programa na beneškem filmskem festivalu in prvi kritiški odzivi so bili enoglasno – zgroženi. Redko se zgodi, da ima agregatna spletna stran Rotten Tomatoes, ki zbira filmske recenzije z različnih relevantnih virov, za kakšen film 0 odstotkov pozitivnih kritik, a tak status ima trenutno, na podlagi desetih recenzij, ravno Palača.

Kevin Maher je v recenziji za The Times, ki je opremljena z nič zvezdicami, film neusmiljeno opisal kot: "Za oči boleč zločin, ki je v hipu dobil status enega najbolj kolosalno spodletelih filmov v tem letu, morda celo desetletju". "Film je tako očitno slab, tako namerno protifilmski (niti en sam prizor ne vzbuja vtisa, da je bil posnet s kako idejo ali sporočilom), da je smiseln samo, če ga razumemo kot veteranovo gesto maščevanja proti mainstreamovski industriji, iz katere je bil bolj ali manj izobčen. Skoraj nemogoče si je predstavljati, da bi bil to dejanski poskus snemanja koherentne komedije."

Film so v Benetke prišli predstavit člani igralske zasedbe: Milan Peschel, Fortunato Cerlino, Fanny Ardant, Luca Barbareschi, Oliver Masucci in Joaquim de Almeida. Foto: Reuters
Film so v Benetke prišli predstavit člani igralske zasedbe: Milan Peschel, Fortunato Cerlino, Fanny Ardant, Luca Barbareschi, Oliver Masucci in Joaquim de Almeida. Foto: Reuters

The Guardian je Palači namenil eno zvezdico, Xan Brooks pa med drugim zapiše: "Palača je grozna: neokusna in brez radosti, pa tudi usodno zameša seksualni odpor z vzburjenjem."

Nič manj zgrožena ni bila Jo-Ann Titmarsh v Evening Standardu. Palača se ji zdi tako obupen film, "da se režiserja ne da več braniti na podlagi njegove genijalnosti." "Resnično pretresljivo je, da je človek, ki nam je dal Pianista in Kitajsko četrt, pristal tukaj. Kritiki so s projekcije odhajali travmatizirani od vsega, kar so videli. Bralci, film sem pretrpela do bridkega konca, ker je to moja služba. Vi niste obvezani, da postopate na enak način."

Tudi Robbie Colin iz Daily Telegrapha se strinja, da je to "z naskokom najslabši film v karieri Romana Polanskega". Pri Varietyju dodajajo: "Vsak kritik vam lahko pove, da ni pomembno, kako slab je film, ko komedijo gledaš z občinstvom – tudi šale, ob katerih zavijaš z očmi, bodo izzvale smeh. Ampak v Benetkah, ko sem gledal Palačo ... Smejalo se je dobesedno šest ljudi. Ne vem, ali sem že kdaj videl, da bi bil tako velik avditorij zavit v tako smrtno tišino med filmom, ki si napreza, da bi zabaval."

Ko bo pricurljalo več kritik, se kilava statistika seveda lahko popravi, a le redko kateri film ob premieri naleti na tako negativen kritiški odziv. Foto: Rotten Tomatoes
Ko bo pricurljalo več kritik, se kilava statistika seveda lahko popravi, a le redko kateri film ob premieri naleti na tako negativen kritiški odziv. Foto: Rotten Tomatoes
Igralka Fanny Ardant in producent Luca Barbareschi na premieri v Benetkah. Foto: Reuters
Igralka Fanny Ardant in producent Luca Barbareschi na premieri v Benetkah. Foto: Reuters

Primer, ki se vleče že skoraj pol stoletja
Leta 1977 je Roman Polanski v ZDA priznal krivdo v primeru "nezakonitega spolnega odnosa z mladoletno osebo" (dekle je imelo 13 let), a je še pred izrekom kazni pobegnil iz ZDA. Tja se ni od takrat nikoli več vrnil, saj je za njim razpisana tiralica.

Leta 2019 ga je posilstva obtožila še ena ženska, igralka Valentine Monnier. Pravi, da jo je režiser posilil leta 1975, ko je bila stara 18 let. Te obtožbe je režiser "kategorično zanikal". Leta 2020 je pripomnil, da "mu aktivisti grozijo z javnim linčem", ker so ljudje protestirali pred podelitvijo nagrad cezar, "francoskih oskarjev". Ko je nato dejansko dobil nagrado za najboljšo režijo, sta iz dvorane med drugim odkorakali režiserka Celine Sciamma in igralka Adele Haenel – slednja je v avditorij zakričala "Sramota!", preden ga je zapustila.

Producent Palače o zavračanju Polanskega: "In potem se sprašujemo, zakaj so vojne"
Po razmahu gibanja #MeToo je Polanski zaradi teh obtožb težje dobil svetovno distribucijo za svoje filme, čeprav so mnogi igralci še vedno pripravljeni sodelovati z njim. O Palači je producent Luca Barbareschi povedal, da je distribucijske pravice za film sicer prodal v Evropi, ne pa v Franciji, Veliki Britaniji ali ZDA, pa čeprav v filmu nastopijo tudi znani obrazi iz teh treh držav. Ob tem je spomnil, da v ameriških, britanskih, avstralskih in novozelandskih kinematografih nikoli niso predvajali filma Obtožujem, čeprav je bil ta po premieri v Benetkah sprejet veliko topleje. "In potem se sprašujemo, zakaj so vojne. Anglosaški svet mora umetnike spoštovati na enak način kot preostali svet. V umetnosti ni prostora za moralne obsodbe."

V isti sapi, ugotavlja Barbareschi, so filmi Polanskega dostopni na različnih pretočnih platformah, na katerih "zaslužijo milijone". "Naj mi nekdo razloži, kje je tukaj logika."

Intervencija aktivistov
V znamenje protesta proti vključitvi filmov Romana Polanskega in Woodyja Allena na beneški festival so se v nedeljo na Lidu na ulicah na tleh pojavili napisi: "Nobenih zlatih levov za plenilce", "Otok posiljevalcev" in "Ali bo zlatega leva dobil posiljevalec?" Danes bo namreč v Benetkah premiero imel še novi film Woodyja Allena Coup de Chance. Allena je hčerka Dylan Farrow leta 1992 obtožila, da jo je spolno zlorabil, ko je imela sedem let, režiser pa je te obtožbe vedno zanikal.