Lars von Trier s svojimi deli tako v kritiških krogih kot med gledalci vselej vzbudi veliko zanimanja. Nekateri kritiki njegova dela predstavljajo kot filmske mejnike, drugi so vedno znova ogorčeni, a kljub vsemu komaj čakajo, česa se bo von Trier lotil v prihodnje. Foto: EPA
Lars von Trier s svojimi deli tako v kritiških krogih kot med gledalci vselej vzbudi veliko zanimanja. Nekateri kritiki njegova dela predstavljajo kot filmske mejnike, drugi so vedno znova ogorčeni, a kljub vsemu komaj čakajo, česa se bo von Trier lotil v prihodnje. Foto: EPA
Sorodna novica Lars von Trier o zgroženih gledalcih: "Po mojem se jim je moj film še premalo gabil"

Lars von Trier je aprila letos praznoval 66. rojstni dan. V Zentropi, ki jo je von Trier leta 1992 soustanovil, so v izjavi za javnost napovedali, da se bo režiser kljub diagnozi udeležil omejene količine promocijskih dogodkov, ko bo nadaljevanka Kraljestvo, katere zadnja sezona nosi naslov Exodus, septembra doživela svetovno premiero na letošnjem beneškem filmskem festivalu. Filmska platforma Mubi je odkupila distribucijske pravice za predvajanje serije v Severni Ameriki, Veliki Britaniji, Irski, Latinski Ameriki, Turčiji in Indiji.

"V dogovoru z Larsom von Trierjem bi vas radi obvestili, da je Lars tik pred poletnimi počitnicami dobil diagnozo parkinsonove bolezni," so v Zentropi zapisali v kratki izjavi za danske medije, s katero bi se radi izognili ugibanju o režiserjevem zdravju v odštevanju do premiere. "Lars je dobro razpoložen, njegove simptome zdravijo, Kraljestvo pa končuje po predvideni časovnici."

V intervjuju za Guardian je von Trier že leta 2018 omenil svoje tresoče roke, a je to pripisal antidepresivom, ki jih je jemal, in odtegnitvenemu sindromu od alkohola – čeprav je komentiral, da si prizadeva obvladati svoj alkoholizem, pa je priznal, da je pijača včasih edino, kar olajša njegove napade tesnobe. Že takrat je bil prepričan, da po Hiši, ki jo je zgradil Jack (2018) najverjetneje ne bo posnel nobenega celovečerca več.

V intervjuju za Guardian iz leta 2018 novinar pripomni, da je von Trier
V intervjuju za Guardian iz leta 2018 novinar pripomni, da je von Trier "star 62 let, a se vede kot možak v osemdesetih", s čimer je imel v mislih njegovo telesno izčrpanost, težave z govorom in to, da "je kozarec dvignil, kot da premika težko pohištvo". Foto: EPA

Četrt stoletja od prejšnje sezone
The Kingdom Exodus
bo sklepno poglavje nadaljevanke, ki se je – pod okriljem danske državne televizije – rodila leta 1994. V njej spremljamo osebje in bolnike nevrokirurškega oddelka københavnske bolnišnice. V tretji sezoni bo treba poiskati odgovore na odprta vprašanja serije in bolnišnico rešiti pred pogubo. "Vrata kraljestva se znova odpirajo ...," najavlja prvi napovednik. Tokrat so v igralski zasedbi Mikael Persbrandt, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas in Tuva Novotny, v epizodnih vlogah pa tudi Alexander Skarsgård in David Dencik.

Von Trier je scenarij za Kraljestvo, tako kot prejšnji dve sezoni v letih 1994 in 1997, napisal v sodelovanju z Nielsom Vørselom. Že prva sezona je bila večinoma posneta z ročno kamero, kršila konvencionalna pravila osvetljave, povezanosti in montaže ter je tako že napovedovala Dogmo 95.

Odnos s Cannesom: od lovorik do izgona
Režiser je medtem zgradil sijajno filmsko kariero, v kateri v zadnjem času izstopajo naslovi Hiša, ki jo je zgradil Jack (2018), Nimfomanka (2014), Melanholija (2011) in Dogville (2004). Leta 2000 je z nekonvencionalnim muzikalom Plesalka v temi osvojil zlato palmo festivala v Cannesu. A že pičlih enajst let pozneje je uradno postal persona non grata na francoski rivieri: festival ga je za sedem let "odrezal", ker je na tiskovni konferenci za Melanholijo izjavil, da "simpatizira z Adolfom Hitlerjem". Festival je avtorja nazaj pod svoje okrilje sprejel leta 2018, ko so zunaj tekmovalnega programa predvajali film Hiša, ki jo je zgradil Jack.