Po premieri svojega novega celovečerca je za The Hollywood Reporter spregovorila o svoji dosedanji karieri in o tem, kaj pripravlja v prihodnosti.

Za svoje igralsko delo pri seriji Punce je leta 2013 dobila tudi zlati globus. Foto: AP
Za svoje igralsko delo pri seriji Punce je leta 2013 dobila tudi zlati globus. Foto: AP

Lena Dunham je najbolj znana kot ustvarjalka, režiserka in glavna igralka TV-serije Punce, film pa je nazadnje režirala pred enajstimi leti. To je bil Tiny Furniture, v katerem je prav tako igrala. Sicer je skupaj z Jenni Konner napisala in producirala TV-serijo Camping (Kampiranje) z Jennifer Garner v glavni vlogi. Poleg tega je nastopila v filmu Quentina Tarantina, Bilo je nekoč … v Hollywoodu.

Zgodba serije Punce je spremljala štiri dekleta na pragu odraslosti v New Yorku, ki so jih poleg nje igrale še Jemima Kirk, Allison Williams in Zosia Mamet.

Navdih za nadaljevanje po seriji Seks v mestu
Po šestih sezonah se je serija leta 2017 končala. Vendar pa avtorica pravi, da je odslej navdihnjena za nove sezone, odkar si je ogledala nove epizode serije Seks v mestu, zbrane pod naslovom And Just Like That. "Bilo mi je v veliko veselje videti te ženske spet skupaj, kako raziskujejo spolnost v srednjih letih," je dejala o novi seriji, ki je prav tako nastala pod okriljem HBO-ja. "Zame te ženske ne morejo narediti ničesar narobe."

Sorodna novica Konec neke TV-ere: slovo Punc, serije, ki je navduševala in razdvajala

Kot poroča Hollywood Reporter, se je Lena Dunham s HBO-jem "neformalno pogovarjala" o dodajanju novega poglavja Puncam. Za zdaj je ideja takšna, da bi v nadaljevanki nastopila ista skupina žensk, ki bi igrale starejše različice likov. Podobno kot And Just Like That bi se morebitna na novo zastavljena serija osredotočila na razvoj njihovih življenj in nove izzive, s katerimi se spopadajo.

Zadnja sezona Punc se je končala tako, da prihodnost protagonistk ostaja odprta. Hannah, ki jo upodablja Lena Dunham, je v zadnjem delu postala mama samohranilka, Jessi ni uspelo postati terapevtka, ampak je našla novega fanta, Soshanna pa je končala študij in se zaročila.

"Imam ogromno empatije do ljudi, ki delajo napake"
Čeprav še niso sprejeli nobenih uradnih korakov za vklopljeno zeleno luč serije, se zdi, da je to verjeten naslednji korak na ustvarjalni poti Lene Dunham, ki je za serijo dobila več nagrad in naklonjenosti občinstva in kritike, obenem pa tudi precej negativnega kritiškega odziva in z vsebinami iz serije sprožila vrsto polemik.

Pravi, da je pripravljena na prihodnost in se osredotoča na svoje delo. "Imam ogromno empatije do ljudi, ki delajo napake," je dejala. "Bili so časi, ko sem se nekako opravičevala, da sploh diham. To zmanjšuje pomen besed. Rada bi, da bi se naslednje desetletje manj ukvarjala z opravičevanjem in več samo s tem, da odprto ustvarjam umetnost."