George Lucas bo maja letos, tik pred festivalom v Cannesu, praznoval 80. rojstni dan. Foto: AP
George Lucas bo maja letos, tik pred festivalom v Cannesu, praznoval 80. rojstni dan. Foto: AP
George Lucas z Natalie Portman v Cannesu leta 2005. Predstavljali so film Vojna zvezd: Epizoda III - Maščevanje Sitha. Foto: AP
George Lucas z Natalie Portman v Cannesu leta 2005. Predstavljali so film Vojna zvezd: Epizoda III - Maščevanje Sitha. Foto: AP

"Vojna zvezd je nič manj kot mitologija," so organizatorji med drugim zapisali v izjavi in se poklonili legendarnemu 79-letnemu ameriškemu producentu in režiserju. Kot so še zapisali v poklonu, v katerem so poudarili "uspeh brez primere", je Lucas "s svojo geografijo, prebivalstvom, jeziki, moralnimi vrednotami in celo vozili" ustvaril celo vesolje in očaral ameriške množice.

Pohvalili so tudi njegovo "neusihajoče navdušenje nad tehnologijo, zaradi katerega je postal pionir industrije vizualnih učinkov". Vojna zvezd je postala "svetovni družbenokulturni fenomen, ki traja še danes".

Lucas je v odzivu v izjavi zapisal, da bo imel festival v Cannesu vedno posebno mesto v njegovem srcu. "Presenečen in navdušen sem bil, ko so moj prvi film, THX-1138, izbrali za predvajanje v novem programu za prvence, Quinzaine des cinéastes."

"Od takrat sem se večkrat vrnil na festival v različnih vlogah kot scenarist, režiser in producent. Resnično sem počaščen zaradi tega posebnega priznanja, ki mi zelo veliko pomeni," so v izjavi še povzeli Lucasove besede.

Lucas je kot producent ustvaril tudi serijo filmov o Indiani Jonesu in bil povezan s številnimi znanimi projekti, kot je npr. Kagemusha Akire Kurosawe. Po uspehu Vojne zvezd je Lucas oddelek svojega studia za posebne učinke razširil v podjetje Industrial Light & Magic, ki ima zasluge za večino najboljših posebnih učinkov v Hollywoodu.

To, da se bo Lucas festivala tudi osebno udeležil, je precejšen dosežek za Cannes. Lani so, denimo, gostili svetovno premiero novega filma iz franšize Indiana Jones, Indiana Jones in artefakt usode, pa se George Lucas ni pojavil na rdeči preprogi. Podelitev letošnje častne zlate palme, ki se bo zgodila ob koncu festivala 25. maja, bo prenašala tudi francoska televizija.

Tekmovalni spored bo znan že jutri
Filmski festival v Cannesu bo potekal od 14. do 25. maja. Uradni izbor filmov bodo organizatorji na tiskovni konferenci v Parizu razkrili v četrtek. Predsednica žirije na letošnjem festivalu bo režiserka Greta Gerwig.

Dobro leto za Američane
Letošnji Cannes bo sicer imel, kot vemo že zdaj, izjemno močno udeležbo kultnih gostov. Direktor Thierry Fremaux je sicer opozoril, da bo ameriška zastopanost letos manjša, kar je še posledica hollywoodskih stavk, a kljub temu vemo, da bo George Miller zunaj tekmovalnega programa predstavil predzgodbo Pobesnelega Maxa, Furiosa. Po 20 letih se na francosko riviero vrača tudi Kevin Costner, tokrat z vesternom Horizon, an American Saga.

Ogromno pozornosti bo gotovo deležen tudi Francis Ford Coppola z visokoproračunskim spektaklom Megalopolis, ki ga je produciral in financiral sam, nastajal pa je dolgih 40 let.