Vizualno podobo letošnjega festivala je ustvarila Ana Lucija Šarić. Foto: Lezbična četrt
Vizualno podobo letošnjega festivala je ustvarila Ana Lucija Šarić. Foto: Lezbična četrt

Kratki dokumentarni film Nevidne ženske pripoveduje o spregledani zgodovini pripadnic in pripadnikov LGBTQ delavskega razreda v severozahodni Angliji v obdobju pol stoletja trajajočega boja za dosego pravic. Predstavljeni sta zgodbi "nevidnih" aktivistk Angele Cooper in Luchie Fitzgerald, katerih upor je spremenil življenja številnih žensk v Manchestru.

Luchie Fitzgerald se je že kot najstnica v Manchester zatekla iz Irske. Po pobegu pred posegom lobotomije je v britanskem mestu živela kot brezdomka, dokler ni spoznala Angele Cooper. Kot par sta med drugim ustanovili zavetišče za begunce in svojo založbo, je pred začetkom festivala povedala članica festivalskega kolektiva Suzana Tratnik.

Projekcije v avditoriju Moderne galerije se bosta udeležila tudi režiserka filma Alice Smith in producent Joe Ingham. Režiserka bo že pred projekcijo nagovorila občinstvo, po projekciji pa bo potekal pogovor.

Po uradnem odprtju organizatorke nocoj vabijo na zabavo v klub Monokel, kjer bosta za glasbo skrbeli didžejki Noir in Pobalinka.

Ljubljanske ulice skozi prizmo lezbične zgodovine
Nedelja bo namenjena turi LGBT oziroma vodenemu ogledu Ljubljane pod vodstvom njene soavtorice Suzane Tratnik, zvečer pa bo v Stari mestni elektrarni na ogled performans Nataše Živković z naslovom Sine.

V ponedeljek bo v lokalu Pritličje okrogla miza z naslovom Lezbijke v uprizoritvenih umetnostih, na kateri bodo sodelovale performerka in umetniška vodja Mesta žensk Teja Reba, dramaturginja, scenaristka in pedagoginja Maja Šorli ter igralka Mia Skrbinac.

Na turi LGBT+ bo Suzana Tratnik vodila mimo točk, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski aktivizem LGBTQ+ , pa tudi zgodovino pred njim. Foto: Alternative Ljubljana
Na turi LGBT+ bo Suzana Tratnik vodila mimo točk, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski aktivizem LGBTQ+ , pa tudi zgodovino pred njim. Foto: Alternative Ljubljana

Med festivalskimi dogodki velja opozoriti še predavanje Mateje Merkandel o nasilju pod naslovom Drugi klozet, pesniško-zvočni nastop Kristine Hočevar in Tomaža O. Rousa Zvok in školjke za (ne)slišno, predstavo društva Novi dijak Trije spomini ter pogovor ob izbrani poeziji Djune Barnes Okrog murve mi gremo.

Festival se bo sklenil v Španskih borcih s filmom Nitratni poljubi, s katerim se bodo poklonili kultni, letos preminuli režiserki Barbari Hammer, ki velja za pionirko lezbičnega filma. Sledil bo projekt Zvočne krajine – Spevi & Arije v izvedbi umetnice JUNEsHELEN in vokalistke Alje Petric.