Prvi del Matrice je lani slavil 20. obletnico uspešnega pohoda po kinodvoranah sveta. Foto: IMDb
Prvi del Matrice je lani slavil 20. obletnico uspešnega pohoda po kinodvoranah sveta. Foto: IMDb
Sorodna novica Matrica nič več zgolj trilogija: prihaja še četrti del

V resnici pa ima Matrica tudi dimenzijo, za katero je bila večina gledalcev do zdaj slepa. Če odmislimo vse futuristične elemente, je v svojem jedru Matrica (tudi) zgodba o posamezniku, ki se počuti ujetega v svojem življenju, dokler ne dobi priložnosti, da se prerodi in se na novo definira. Glede na to, da sta film napisali in režirali transženski, najbrž ne more biti pretirano presenečenje, da je bila zgodba ves čas mišljena kot alegorija za transspolnost.

"Vesela sem, da je prišlo na dan, kakšen je bil prvoten namen," je Lilly Wachowski izjavila v kratkem videointervjuju, s katerim Netflix promovira novi dokumentarec Disclosure. "Svet ni bil pripravljen, vsaj na ravni korporacij ... Korporativni svet takrat še ni bil pripravljen."

V nadaljevanju scenaristka in režiserka potrdi še, da sta si s sestro zamislili lik Switcha, ki je bil v resničnem svetu moški, v matrici pa se prerodi kot ženska; s tem bi precej jasno podčrtali to pomensko plat filma. Switchevo dvojnost so na koncu iz filma izrezali.

Lilly Wachowski je vesela, da imajo filmi
Lilly Wachowski je vesela, da imajo filmi "globok pomen" za transspolne ljudi. Foto: IMDb
Sorodna novica 20 let Matrice: Živimo v manj futurističnem svetu, kot smo si mislili

Wachowski se v kratkem pogovoru posredno tudi tega, da Matrica slovi kot stereotipen znanstveno-fantastičen, "mačističen" akcijski film, a obenem dopušča presenetljivo raznolike interpretacije. "Filmi so umetnost za javno sfero. Kadar ustvarjaš kakršno koli umetnost, je del tega tudi slovo - delo postane del javnega diskurza. Mislim, da gre pri tem za evolucijo in da ljudje umetnost dojemamo na nelinearen način. O stvareh lahko vedno znova spregovorimo na nove načine in jih vidimo v novi luči."

Četrti del že leta 2022?
Prvi trije deli sage, torej Matrica (1999), Matrica Reloaded (2003) in Matrica revolucija (2003), so na globalni ravni v blagajne prinesli več kot 1,6 milijarde dolarjev. Vse tri dele sta napisali in režirali Lana in njena sestra Lilly Wachowski, prav tako so v vseh treh delih nastopili Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss in Laurence Fishburne. Produkcija četrtega dela, ki ga bo napisala in režirala Lana Wachowski sama, bi se morala začeti sredi letošnjega leta, a je bilo to iz znanih razlogov odloženo. Premiera je še vedno napovedana za leto 2022.

Nepričakovan komercialni uspeh prvega dela je bil vzrok za snemanje dveh nadaljevanj, vendar so se ustvarjalci zaradi racionalizacije stroškov odločili obe posneti hkrati in ju poslati na tržišče z zgolj nekajmesečnim zamikom. Čeprav nadaljevanje zgodbe ni bilo na isti kakovostni ravni, je Matrica zaslužna za marsikatero novost na platnu ‒ zagotovo na čelu s superpočasnimi posnetki (t. i. bullet time).

Netflix z odlomkom promovira dokumentarec Disclosure, ki tematizira zastopanost transspolnih oseb v Hollywoodu.