Premierne projekcije se bodo udeležili Martin Turk ter igralci Julijan Weiss Turk, Jaka Jakopič in Enej Kaše.

12-letni Nejc je priča medvrstniškega nasilja – a se nato spoprijatelji z žrtvijo, Timijem. Foto: Bela film
12-letni Nejc je priča medvrstniškega nasilja – a se nato spoprijatelji z žrtvijo, Timijem. Foto: Bela film

Kratki film Za vogalom pripoveduje o 12-letnem Nejcu, ki je priča medvrstniškega nasilja. Spoprijatelji se s Timijem, žrtvijo nasilja.

"Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledati kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom," je režiser povedal o idejnem zametku filma.

Košarkarica naj bo?
Islandsko-finski film Do zmage in naprej je, kot so zapisali v Kinodvoru, navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive.

Deklice, stare od osem do 13 let, trenirajo košarko. Ženeta jih radovednost ter želja po gibanju in druženju, ampak šport ni samo to. Njihov program treninga je intenziven, vodi jih visoko usposobljen, a neobičajen trener, ki od njih zahteva vedno več. Ne le izvrstnih rezultatov, ki jih vse bolj dosegajo, ampak da tudi kot dekleta postajajo močnejša in samostojna, da se naučijo izražati jezo, razočaranje in odločnost.

Režiser je deklice spremljal več let in zapisoval njihov razvoj, razmišljanja, igro in pogovore. Foto: Kinodvor
Režiser je deklice spremljal več let in zapisoval njihov razvoj, razmišljanja, igro in pogovore. Foto: Kinodvor

Postavijo si visoke cilje: premagati ne želijo le dekliških ekip, ampak tudi fantovske. Tu prvič naletijo na oviro. Odločene so, da gredo do zmage in naprej, so vsebino filma povzeli v Kinodvoru.

Kot so še zapisali, je režiser deklice spremljal več let in zapisoval njihov razvoj, razmišljanja, igro in pogovore. V dinamičnem filmu, ki nam z intenzivnostjo ne pusti predaha, predstavlja pomembne teme športnega udejstvovanja, zlasti pa pričakovanj, osebnih, družbenih in športnih, v katera smo še vedno ujeti.