Rekord, ki ga je treba podreti, je zaslužek 2,788 milijarde, kolikor je nanesel Avatar (vključno s ponovno izdajo leta 2010). Foto: AP
Rekord, ki ga je treba podreti, je zaslužek 2,788 milijarde, kolikor je nanesel Avatar (vključno s ponovno izdajo leta 2010). Foto: AP

Od aprilske svetovne premiere so Maščevalci po vsem svetu zaslužili približno 2,75 milijarde dolarjev, kar pomeni, da jih od Avatarjevega rekorda najdonosnejšega filma vseh časov iz daljnega leta 2009 loči le še "pičlih" 38 milijonov dolarjev.

Dobili smo torej film z dodanim (doslej) izbrisanim prizorom, poklonom pokojnemu Stanu Leeju in uvodnim nagovorom, ki ga je prispeval režiser Anthony Russo. Oboževalci, ki bodo - vsaj v ZDA - pripravljeni priti (še enkrat) v kino, ob vstopnici dobijo tudi brezplačen poster.

Po neuradnih poročilih je dodatni prizor na vrsti po koncu odjavne špice – doslej smo na tem mestu slišali le votle kovinske udarce, ki so najverjetneje referenca na začetek Marvelovega filmskega vesolja oz. na film Iron-Man.

Sorodna novica Maščevalci: Zaključek

Zaključek je seveda tista megalomanska uspešnica, v kateri mora elitni odred superjunakov (igrajo jih Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Evans, Mark Ruffallo in številni drugi) po porazu v prejšnjem filmu tokrat premagati medgalaktičnega zlikovca Thanosa (Josh Brolin). Film je mišljen kot sad desetletnega grajenja in prepletanja zgodbenih niti 22 različnih filmov o posameznih superjunakih.

Kako glasno bo zarjovel Levji kralj?
Nova različica Zaključka v kinematografe prihaja točno tri tedne pred Levjim kraljem, novo adaptacijo Disneyjeve animirane klasike. Nekateri analitiki zabavne industrije že napovedujejo, da ima tudi Levji kralj oprijemljivo možnost, da prehiti Avatarjev – trenutno še veljavni – rekord.

Kitajska je ključna
Največja prednost, ki jo imajo Maščevalci – poleg desetletnega vzgajanja zvestih privržencev – pred Avatarjem, je seveda rast kitajskega trga, ki smo ji bili priča v zadnjem desetletju. Še bolj kot z Inflacijo se je Zaključek okoristil s kitajskim trgom, ki ima danes na razpolago desetkrat več kinematografov, kot jih je imel pred desetletjem, ko je Avatar v deželi zaslužil 204 milijone dolarjev. Maščevalci so na Kitajskem doslej zaslužili 614 milijonov dolarjev.