Matthew Lawrence je rojen leta 1980. Foto: EPA
Matthew Lawrence je rojen leta 1980. Foto: EPA

V novi epizodi podkasta Brotherly Love, ki ga vodita njegova brata in igralska kolega Joey in Andrew Lawrence, 43-letni igralec pripoveduje o svoji izkušnji s spolnim nadlegovanjem, ko je zavrnil sodelovanje z režiserjem pri Marvelovem projektu, ki je med srečanjem Lawrencea prosil, naj se sleče.

"Izgubil sem agencijo, ker sem šel v hotelsko sobo," kjer se je, kot trdi igralec, ugledni režiser "pojavil v svoji halji, me prosil, naj se slečem, rekel, da mora narediti polaroide, in če storim to in to, lahko postanem naslednji Marvelov lik."

Lawrence trdi, da ga je njegova agencija (ki je ni navedel po imenu) na koncu odpustila prav zato, ker je zapustil hotelsko sobo, poroča revija Variety.

Delati je začel pri štirih letih
Lawrence je začel delati kot otroški igralec pri štirih letih. Upodobil je lik sina Robina Williamsa v uspešnici iz leta 1993 Očka v krilu (Mrs. Doubtfire), bil je dolgo izgubljeni Jack Hunter v sitkomu Boy Meets World in glavno vlogo v družinski komediji Brotherly Love, ki je bila predvajana od leta 1995 do 1997, v kateri sta nastopila tudi njegova brata in sestra.

Komedija Očka v krilu je bila za svoj čas silno uspešna: zaslužila je 440 milijonov dolarjev, Akademija pa jo je okronala z oskarjem za najboljše ličenje in frizure. Foto: EPA
Komedija Očka v krilu je bila za svoj čas silno uspešna: zaslužila je 440 milijonov dolarjev, Akademija pa jo je okronala z oskarjem za najboljše ličenje in frizure. Foto: EPA

Lawrence je v dolgem pogovoru z bratoma govoril tudi o gibanju #jaztudi, ki ga imenuje kot "zelo dobra stvar". Vendar pa pravi tudi, da moški niso bili deležni enake podpore kot ženske, ko gre za deljenje izkušenj s spolnim nadlegovanjem in zlorabami v zabavni industriji.

Velike družbene spremembe
Prve domine so začele padati leta 2017, ko sta New York Times in revija New Yorker objavila prve izpovedi njegovih žrtev, nato se je sprožil plaz, ki je z gibanjem #MeToo (#jaztudi) poleg Harveyja Weinsteina odnesel številne mogočne in bogate vplivneže iz Hollywooda, politike, poslovnega sveta, medijev in športa.

Gibanje #MeToo je na družbenih omrežjih začela igralka Alyssa Milano, ki je vse ženske, ki so na lastni koži občutile spolno nadlegovanje ali nasilje, pozvala, naj odgovorijo z besedama "jaz tudi". V 24 urah je zbrala kar pol milijona odgovorov.

Več kot 300 igralk, scenaristov in režiserjev obeh spolov je sprožilo še projekt Time's Up, s katerim so v enem mesecu zbrali 21 milijonov dolarjev za pokritje sodnih in pravnih stroškov za ljudi, ki se bodo odločili za tožbe zaradi nadlegovanja, zlorab in napadov na delovnem mestu.