Michael G. Wilson in Barbara Broccoli nas rada držita v napetosti z ugibanji okrog tega,
Michael G. Wilson in Barbara Broccoli nas rada držita v napetosti z ugibanji okrog tega, "kdo bo prihodnji James Bond". Foto: AP

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti že od leta 2009 častne oskarje podeljuje ločeno od siceršnjih zlatih kipcev.

Sorodna novica Po neuradnih poročilih Aaronu Taylor-Johnsonu ponudili vlogo Jamesa Bonda

Družinski posel
Broccoli in Wilson, sicer polbrat in polsestra, sta vajeti franšize prevzela po smrti očeta Alberta Broccolija. Pod njunim producentskim upravljanjem je nastala vrsta najuspešnejših filmov v zgodovini serije, vključno z milijardo dolarjev vrednim filmom Skyfall iz leta 2012, v katerem je Bonda upodobil Daniel Craig.

Nagrada je "dokaz njunega uspeha kot producentov priljubljene Bondove serije in njunega prispevka h kinematografski industriji", je v izjavi povedala predsednica akademije Janet Yang.

Novica o nagradi prihaja v času okrepljenih ugibanj okrog igralca, ki bo v prihodnjem filmu ovekovečil tajnega agenta 007. Zadnja bondiada, Ni čas za smrt iz leta 2021, je bila namreč tudi slovo Daniela Craiga od vloge. Čeprav je ugibanj malo morje, pa nova izbira še ni bila potrjena. V vmesnem času se je zgodil tudi prevzem studia MGM, ki ga je kupil Amazon.

Wilson in Broccoli bosta nagrado prejela na slovesnosti v Los Angelesu. V letošnji generaciji lavreatov sta tudi legendi Quincy Jones in Richard Curtis.

Quincy Jones, eden najpomembnejših producentov v zgodovini glasbene industrije je sodeloval z Michaelom Jacksonom, Georgeem Bensonom, Frankom Sinatro, Rayem Charlesom, Louisom Armstrongom, Steviejem Wonderjem, Milesom Davisom, Ello Fitzgerald in mnogo drugimi. Številni glasbeniki so ga poimenovali kar
Quincy Jones, eden najpomembnejših producentov v zgodovini glasbene industrije je sodeloval z Michaelom Jacksonom, Georgeem Bensonom, Frankom Sinatro, Rayem Charlesom, Louisom Armstrongom, Steviejem Wonderjem, Milesom Davisom, Ello Fitzgerald in mnogo drugimi. Številni glasbeniki so ga poimenovali kar "eden in edini." Sijajno kariero je imel tudi v polju filmske glasbe. Foto: AP

Quincy Jones: Častni oskar "opravičilo" za sedem neuspešnih nominacij
Glasbenik, skladatelj in producent Quincy Jones je bil za glasbo pri filmih, kot so Hladnokrvno, Barva škrlata in The Wiz že sedemkrat nominiran za oskarja, ki ga ni nikoli prejel. Že leta 1967 je bil kot prvi temnopolti skladatelj nominiran v kategoriji izvirnih skladb za film Banning. "Umetniška genialnost in neutrudna ustvarjalnost sta Jonesa uvrstili med najvplivnejše glasbene osebnosti vseh časov," je poudarila Yang.

Richard Curtis, kralj romantične komedije (najraje take s Hughom Grantom)
Sedeminšestdesetletni britanski scenarist in režiser Richard Curtis pa se je podpisal pod filmske uspešnice, kot so Notting Hill, Dnevnik Bridget Jones, Pravzaprav ljubezen ter Štiri poroke in pogreb. Za tega je bil nominiran za oskarja za najboljši scenarij. Kot soustanovitelj organizacije Comic Relief, ki zbira denar v dobrodelne namene, bo prejel kipec Jeana Hersholta, ki ga podeljujejo filmskim ustvarjalcem za humanitarno delo.

Richard Curtis je v nekem lanskem intervjuju priznal, da danes obžaluje, da je v nekatere svoje stare filme vključil negativne komentarje o ženskih telesih. Foto: AP
Richard Curtis je v nekem lanskem intervjuju priznal, da danes obžaluje, da je v nekatere svoje stare filme vključil negativne komentarje o ženskih telesih. Foto: AP

Častnega oskarja bo po pisanju AFP-ja prejela tudi Juliet Taylor za kasting pri filmih Taksist, Annie Hall, Romanca v Seattlu in Schindlerjev seznam.

Častne oskarje vsako leto podelijo ločeno od oskarjev, da bi razbremenili natrpan urnik glavne prireditve. S prireditvijo Akademija filmskih umetnosti in znanosti vsako leto počasti filmske ustvarjalce, ki so spregledani na rednih podelitvah oskarjev. Letošnja, 15. prireditev bo na sporedu 17. novembra.