Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Na festivalu European Cinematography Awards od leta 2017 vsak mesec nagradijo več filmov v različnih kategorijah, posebej pa izpostavijo tudi film meseca. Namen podeljevanja nagrad je, da bi izpostavili kakovostne nove produkcije, z istim namenom pa naznanijo tudi najboljše filme v posamezni kategoriji na letni ravni.

Sorodna novica Človek s senco

V decembrskem izboru je v kategoriji eksperimentalnega filma slavil film Človek s senco, v katerem se avtorica Ema Kugler posveča predvsem dvema vprašanjema – kaj nas določa kot ljudi in kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo. V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker. Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK pro, Big Heart Studiom in s podporo Slovenskega filmskega centra.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Ema Kugler o svojem petem celovečernem filmu pravi, da ne gre za klasičen narativni film. Sporočilo, ki ga želi podati, sestavlja asociativni niz podob, ki "zgodbo" pripovedujejo v kombinaciji z zvokom in glasbo. Po režiserkinih besedah film govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje: "Kaj nas določa kot ljudi, kot človeka? Eno je civilizacija kot sistem moči in nadzora, zgrajen skozi čas in postavljen od tistih, ki so bili in ki so še na položaju moči, in ti dejansko določajo človekovo usodo. V toku 'zgodbe', ki jo film razvija, se pokaže, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden."

Zakaj človek čuti potrebo po reprodukciji?
Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije. Ga k temu nemara sili družbena prisila, zgolj genetski kod, podobno kot pri živalih, ali pa človekov strah pred smrtjo, pred ničem, pred praznino, ki biva v vseh nas vse od rojstva dalje? "Verjetno kombinacija vsega skupaj," razmišlja režiserka.

Foto: V filmu vidimo Marka Mandića, Loupa Abramovicija in Natašo Matjašec-Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
Foto: V filmu vidimo Marka Mandića, Loupa Abramovicija in Natašo Matjašec-Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Glasbo za film je napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Mareka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame.

Človek s senco je septembra slavil na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo.