"V Črnem čaju obravnavam temo, ki je po mojem mnenju ključna: srečanja," je o svojem filmu povedal Sissako. "Mojih likov nikoli ne opredeljuje pripadnost določeni skupini. Občutek imam, da so tisti, ki odhajajo, v mislih odšli že veliko prej. Prostovoljni odhod in izgnanstvo lahko povesta veliko zanimivega o identiteti. Vse to skušam izraziti v svojih filmih." Foto: Kinodvor

Črni čaj je zgodba Aye (Nina Mélo), ki si je v rodni Slonokoščeni obali pred oltarjem premislila, pustila staro življenje za seboj in za nov začetek izbrala Gvangdžov na Kitajskem. V živahni četrti, kjer se srečujeta afriška in kitajska kultura, najde delo v čajnem butiku, ki ga vodi Kitajec Cai (Chang Han).

Režiser Abderrahmane Sissako (1961) je otroštvo preživel v Maliju in študiral na državnem inštitutu za kinematografijo VGIK v Moskvi. Kot posledica avtorjevega nomadstva sta rdeči niti njegovega opusa izgnanstvo in nerazrešeno razmerje med Afriko in Evropo. Njegova dela so bila leta 2000 prikazana v okviru retrospektive Kino Afrika v Slovenski kinoteki, film Čakajoč na srečo so predvajali v redni kinematografski distribuciji, prav tako tudi Timbuktu, za katerega je bil leta 2015 nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film.

Med drugim bodo v sklopu Kinodvorišča premierno predvajali tudi intimen dokumentarni portret z naslovom Joan Baez: Jaz sem hrušč, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim. Pod režijo filma, ki bo na sporedu od 18. junija, se podpisujejo Miri Navasky, Maeve O'Boyle in Karen O'Connor.

Joan Baez z dvema ključnima osebnostma gibanja za državljanske pravice, Jamesom Baldwinom in Jamesom Formanom. Foto: Kinodvor
Joan Baez z dvema ključnima osebnostma gibanja za državljanske pravice, Jamesom Baldwinom in Jamesom Formanom. Foto: Kinodvor
Sorodna novica 20.000 vrst čebel

Na prostem bodo na sporedu tudi izbrani filmi z rednega sporeda, kot sta prvenec baskovske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren z naslovom 20.000 vrst čebel in finska komična drama režiserke Selme Vilhunen Štirje mali odrasli z zgodbo o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Finski celovečerec je na 34. ljubljanskem filmskem festivalu Liffe prejel nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Filmi bodo vsak dan do 6. julija na sporedu ob 21.30 v atriju Slovenskih železnic. V primeru slabega vremena bo projekcija ob isti uri v dvorani.

Z Miklošičeve na Ljubljanski grad in ob izteku poletja na Kongresni trg
Po koncu Kinodvorišča se bodo s projektom Film pod zvezdami, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, preselili na Grajsko dvorišče, kjer bodo vsak večer med 11. julijem in 3. avgustom ob 21.30 prikazali izbor premier in predpremier ter nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, so pri Kinodvoru zapisali v sporočilu za javnost. Spored predvajanja bodo objavili 27. junija.

Kot so še zapisali, bodo filmsko poletje na prostem zaključili s tradicionalnim Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu, kjer bodo od 26. do 29. avgusta vsak večer ob 21. uri brezplačno na ogled štirje vrhunci filmske umetnosti, ki bodo tudi letos posvečeni različnim filmskim obletnicam.