Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

"Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok," so v Kinodvoru zapisali ob premieri.

Nocojšnjo projekcijo ob 21.30 organizirata festival Kino Otok in Kinodvor, potekala bo v okviru Otoka v Ljubljani, distributer filma pa je FIVIA – Vojnik.

V stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva
V filmu Jessica, ki jo upodablja Tilda Swinton, obišče sestro, ki leži v bolnišnici v Bogoti, ko jo začne ponoči motiti nenavaden, silovit zvok, ki jo spremlja tudi podnevi. Jessica se po njegovi sledi "poda na osebno in skupnostno popotovanje po urbani in podeželski Kolumbiji, ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva".

Režiser je povedal, da so ga kot otroka navduševale džungla, živali in gore. V sedemdesetih letih je odraščal ob branju romanov o lovcih, ki so iskali zaklade izgubljenih civilizacij. A Tajska nima ne starodavnih imperijev, polnih zlata, ne lovcev na glave ne anakond.

Štirideset let pozneje ga še vedno privlačijo takšne pokrajine, ki pa jih zdaj prekrivajo plasti drugih zgodb. "Zgodovina Latinske Amerike me zanima, saj je bila manjkajoči del moje mladosti. V Kolumbijo nisem prišel nabirat amazonskega zlata, pač pa izraze in spomine," je povedal.

K rojstvu projekta so prispevale tudi njegove lastne halucinacije. "Med raziskovanjem sem ob zori pogosto zaslišal glasen zvok. Prihajal je iz notranjosti in se pojavljal na številnih krajih, ki sem jih obiskal. To je bil nedvomno simptom moje izpostavljenosti Kolumbiji. Izkušnja je postala podlaga za lik, čigar zvočna doživetja se sinhronizirajo s spominom države."