Minari je zgodba o družini južnokorejskih priseljencev, ki si skušajo v osemdesetih zgraditi življenje v ruralnem Arkansasu. Foto: IMDb
Minari je zgodba o družini južnokorejskih priseljencev, ki si skušajo v osemdesetih zgraditi življenje v ruralnem Arkansasu. Foto: IMDb

Številni vidni akterji filmske industrije so javno kritični do odločitve Združenja tujih dopisnikov Hollywooda. Režijo večkrat nagrajenega filma Minari podpisuje Lee Isaac Chung, film pa pripoveduje o korejsko-ameriški družini, ki v 80. letih preteklega stoletja živi na kmetiji v ameriški zvezni državi Arkansas.

Igralec in producent Daniel Dae Kim je na Twitterju potezo združenja imenoval za "filmski ekvivalent temu, da ti nekdo reče, da se vrni v svojo državo, ko je ta država pravzaprav ZDA".

Podobno razpravo je lani sprožil film The Farewell režiserke Lulu Wang, v katerem se liki pogovarjajo predvsem v mandarinščini. Tudi film Minari je večinoma v korejščini.

Film je delno navdihnila izkušnja režiserja in scenarista Leeja Isaaca Chunga. Foto: IMDb
Film je delno navdihnila izkušnja režiserja in scenarista Leeja Isaaca Chunga. Foto: IMDb

Tujejezični film ne more postati najboljši film celotne prireditve
Združenje tujih dopisnikov Hollywooda kot tujejezične označuje "celovečerne filme, dolge 70 minut ali več, kjer je vsaj 51 odstotkov dialoga v jeziku, ki ni angleščina, in so na ogled v državi izvora v 14 mesecih pred nagradami". Država izvora za Minari – tako kot je lani veljalo za The Farewell – je ZDA.

Med pogoji je zapisano tudi, da so takšni filmi lahko nominirani "v vseh drugih kategorijah razen v kategorijah za najboljšo dramo, muzikal ali komedijo, ki so izključno namenjene filmom v angleškem jeziku".

Angleščina ni prvi jezik vseh Američanov
"Letos nisem videla bolj ameriškega filma, kot je Minari,"
je na Twitterju zapisala Lulu Wang. "Je zgodba o priseljenski družini v ZDA, ki sledi ameriškim sanjam. Resnično moramo spremeniti ta zastarela pravila, ki označuje Američane le kot angleško govoreče."

Lulu Wang je bila med tistimi, ki so spomnili na številne ameriške sodelavce filma, tako pred kamero kot za njo. V Minari med drugim igrata Steven Yeun iz serije Živi mrtveci in Yeri Han, film pa je premiero doživel januarja na filmskem festivalu Sundance, kjer je prejel nagradi občinstva in žirije v kategoriji ameriške drame.

Igralec Simu Liu, ki naj bi nastopil v Marvelovem filmu o superjunakih Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, je tvitnil: "Samo za zapisnik: Minari je ameriški film, ki ga je napisal in režiral ameriški filmski ustvarjalec in se dogaja v Ameriki z ameriškim glavnim igralcem, film pa je nastal v produkciji ameriškega podjetja."

Polemiki se je pridružil tudi demokratični kalifornijski kongresnik Ted Lieu, ki je med drugim pozval zlate globuse, naj si ime spremenijo v "zlati globusi le za angleško govoreče", in spomnil, da imajo nagrade v imenu besedo globus.