Purivatra bo v prihodnje opravljal funkcijo predsednika društva Obala Art Center, pod okriljem katerega deluje sarajevski filmski festival.

Mirsad Purivatra in Angelina Jolie. Foto: Sarajevski filmski festival
Mirsad Purivatra in Angelina Jolie. Foto: Sarajevski filmski festival

"Ponosen sem na vse, kar smo naredili v zadnjih 27 letih festivala. Začeli smo iz nič, med obleganjem našega mesta, danes pa smo institucija, ki jo spoštujejo filmski ustvarjalci in filmska industrija regije in sveta. To je bila pot, na kateri smo se spoprijeli s številnimi izzivi. S timskim delom, ki je bil naš zaščitni znak vsa ta leta, smo izzive spremenili v uspešne projekte, pri čemer smo vedno znova postavljali in osvajali visoke standarde," je ob tem zapisal.

Po njegovih besedah so bili posvečeni poslanstvu odkrivati, podpirati in promovirati domače in regionalne filmske ustvarjalce in industrijo. Vesel je, da je festival postal najpomembnejša platforma za razvoj filmske industrije v BiH-u in koprodukcij v regiji ter tako del številnih uspešnih zgodb o BiH-u in filmu celotne regije. "Posebno veselje je vedeti, da je ekipa, ki sem jo vodil zadnja tri desetletja, dala Sarajevu odlično blagovno znamko, ki jo promovira po vsem svetu kot mesto kulture in filma."

Dodaja, da je imel kot direktor festivala čast in veselje gostiti najboljše filmske ustvarjalce iz regije in tudi nekatere najpomembnejše filmske ustvarjalce današnjega časa, ki so postali ambasadorji Sarajeva in sarajevskega filmskega festivala. Med njimi so Paweł Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Brad Pitt, Gaspar Noe, John Cleese, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Alejan Iñárritu, Alfonso Cuarón, Wim Wenders, Bono Vox in mnogi drugi, je še zapisal.

Bono Vox z ženo Alison Stewart, Mirsad Purivatra in Wim Wenders z ženo Donato. Foto: Sarajevski filmski festival
Bono Vox z ženo Alison Stewart, Mirsad Purivatra in Wim Wenders z ženo Donato. Foto: Sarajevski filmski festival

Purivatra bo kot predsednik Centra za umetnost Obala nadaljeval delo pri strateškem razvoju sarajevskega filmskega festivala, o načrtih za prihodnost pa pravi, da njegova strast in energija ostajata vezana na projekte v filmski in kreativni industriji. Eno izmed njih je že uveljavljeno ustvarjalno središče Ponta Lopud.

Purivatro bo nasledil Jovan Marjanović, ki je vodil industrijsko platformo na festivalu in bil doslej tudi sodirektor. "Lahko rečem, da je Jovan Marjanović otrok tega festivala. Pridružil se nam je kot devetnajstletnik, po končani srednji šoli, odraščal ob festivalu, pokazal pravi talent za kreativno industrijo, končal prestižne šole, razvil odlično poslovno mrežo v svetu filmske industrije, in verjamem, da bo vodil ekipo in festival v pravo smer," je prepričan Purivatra.