Žirijo sestavljajo Kang-Ho Song, Tahar Rahim, Mylene Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jury President Spike Lee, Melanie Laurent, Jessica Hausner, Kleber Mendonca Filho in Mati Diop. Foto: EPA
Žirijo sestavljajo Kang-Ho Song, Tahar Rahim, Mylene Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jury President Spike Lee, Melanie Laurent, Jessica Hausner, Kleber Mendonca Filho in Mati Diop. Foto: EPA

Priljubljeni festival v francoskem obmorskem mestu je prvi večji festival A-kategorije po pandemiji, začel se je v torek s premiero muzikala Leosa Caraxa Annette. Skupaj z drugimi festivali A-kategorije, kakršen je beneški, je že dolgo pod drobnogledom kritikov zaradi premajhne raznolikosti, tudi majhnega števila režiserk, ki se tam potegujejo za najvišje nagrade ali vplivne položaje.

Sorodna novica V Cannesu bo žiriji predsedoval Spike Lee

Prvi temnopolti režiser v zgodovini na čelu žirije
Na letošnjem festivalu vodi žirijo režiser Spike Lee, prvi temnopolti režiser v zgodovini s to častno funkcijo, kar pomeni, da bo izbral zmagovalca najvišje nagrade – zlate palme, poroča Reuters. Lee je veteran mednarodnega filmskega festivala v Cannesu: kar sedem njegovih filmov je na festivalu doživelo premiero. Za prvega, romantično komedijo She's Gotta Have It, je bil leta 1986 tudi nagrajen v sekciji Directors' Fortnight.

Devetčlansko žirantsko skupino pa sicer sestavlja pet žensk – francoska igralka Melanie Laurent, ameriška igralka Maggie Gyllenhaal, režiserki Jessica Hausner in Mati Diop ter pevka Mylene Farmer. "Moje sanje bi bile, da bi bil to ​​zadnji festival, na katerem se razpravlja o številu žensk," je Melanie Laurent dejala na tiskovni konferenci na francoski rivieri.

Mati Diop, katere prvenec Atlantics je leta 2019 v Cannesu osvojil glavno nagrado, pa je dejala tudi, da upa, da bo film nekoč osvobojen tovrstnih razlik, še piše Reuters.

Med 24 filmi, ki se letos potegujejo za zlato palmo, so bili izbrani le štirje filmi režiserk, čeprav se je število režiserk, prisotnih na drugih vzporednih prireditvah in tekmovanjih, povečalo, so sporočili organizatorji.

Sprememba, ki bi se morala zgoditi že prej
"To kaže, da je naša družba zdaj pripravljena na določeno spremembo, ki bi se morala zgoditi že prej,"
je dejala avstrijska režiserka Jessica Hausner. Njen celovečerni film Little Joe je bil v tekmovanju za zlato palmo leta 2019.

Spike Lee je ob novici, da bo predsednik žirije, sporočil, da je
Spike Lee je ob novici, da bo predsednik žirije, sporočil, da je "obenem šokiran, srečen, presenečen in ponosen", da bo soustvarjal zgodovino. Foto: EPA

Maggie Gyllenhaal, znana po vlogah v filmih Sherrybaby in Donnie Darko, pa je izpostavila, kako pomemben je ženski pogled v filmih in drugih umetniških oblikah. "Obstaja dodatna majhna mišica, ki jo morate razgibati, da jo spremenite v nekaj, s čimer bi se kot ženska lahko povezala," je o filmih z vodilnimi ženskimi liki, ki jih je posnel moški režiser, pojasnila igralka in letošnja žirantka.