Rusko-slovensko-turška koprodukcija Minimarket 24/7 je zgodba o sodobnem suženjstvu, ki mu je vsak dan priča na tisoče brezbrižnih ljudi.

Glavno junakinjo filma upodablja Zukara Sansizbaj. Foto: Metrafilms
Glavno junakinjo filma upodablja Zukara Sansizbaj. Foto: Metrafilms

Po besedah slovenskih koproducentov Aleša Pavlina in Andreja Štritofa je bilo sodelovanje "pri tako mogočnem filmskem prvencu, kot je Minimarket 24/7, izjemna izkušnja. Pretresljiva, resnična zgodba o modernem suženjstvu na obrobju Moskve, je s srhljivo zgodbo in izjemno vizualno podobo prepričala festivalske selektorje različnih festivalov in na koncu je odločitev padla za Berlinale." Njuna produkcijska hiša Perfo je sicer med drugim sodelovala pri filmih Izlet (2011), Družinica (2017) in Sadeži pozabe (2020).

Iz Uzbekistana v Rusijo in nazaj
Mukabat, glavna junakinja filma Minimarket 24/7 (angleški naslov je Convenience Store), živi in gara v značilni samopostrežni prodajalni na obrobju Moskve. Tako kot drugi nezakoniti migranti v trgovini tudi ona za svoje delo ne dobi niti rublja in ni upravičena niti do kratkega predaha.

Celovečerec je nastal tudi s podporo zasebnega filmskega sklada, ki je v lasti Romana Abramoviča. Foto: Metrafilms
Celovečerec je nastal tudi s podporo zasebnega filmskega sklada, ki je v lasti Romana Abramoviča. Foto: Metrafilms

Mukabat temu življenju naredi konec, ko lastnik trgovine ugrabi njenega novorojenega sina. Premaga obup in strah, si pribori svobodo in reši tudi preostale, zaradi česar mora zapustiti Rusijo. V domačem Uzbekistanu se začne boriti, da bi svojega otroka dobila nazaj – za vsako ceno, vendar se mora pri tem spoprijeti s številnimi izzivi, bolečino, izgubo in strašnimi kompromisi, so vsebino celovečerca povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Avtor prav tako iz Uzbekistana v Rusijo
Tudi režiser in scenarist filma Michael Borodin (1987) se je rodil in odraščal v Uzbekistanu. Študiral je na moskovskem Inštitutu za kinematografijo Gerasimov (VGIK). Njegov drugi kratki film Normalen je bil leta 2018 na ogled na 61. Tednu kritike v Cannesu.

V filmu nastopajo Zukara Sansizbaj, Ljudmila Vasiljeva, Tolibzon Sulejmanov, Asel Tjutjubajeva, Kamila Muklisova in Nargiz Abdulajeva. Direktorica fotografije je Jekaterina Smolina, glavni producent Artem Vasiljev iz ruske produkcijske hiše Metrafilms, poleg slovenskih koproducentov je sodelovala še Diloy Gülün iz turške produkcijske hiše Karma Films.

Gre torej za rusko-slovensko-turško koprodukcijo, ki ji je po besedah Pavlina in Štritofa "dodatno finančno podporo namenil tudi Eurimages in zasebni filmski sklad Kinoprime, ki je v lasti poslovneža Romana Abramoviča".

Prizor iz filma Minimarket 24/7. Foto: Metra Films
Prizor iz filma Minimarket 24/7. Foto: Metra Films

Kjer se najdejo mladi, vznemirljivi talenti z vsega sveta
Tekmovalni programski sklop Berlinala, poimenovan Panorama, predstavlja filmske stvaritve, ki so drzne in so tradicionalni favoriti občinstva – z lastno nagrado občinstva ima tudi največjo festivalsko žirijo. Panorama je eksplicitno kvir, feminističen in političen. Hkrati skuša razmišljati onkraj teh kategorij in zmeraj išče tisto, kar je v današnji kinematografiji novo, drzno, nekonvencionalno in divje. Tukaj lahko srečate mlade, vznemirljive talente z vsega sveta in odkrijete najnovejša dela priznanih filmarjev, so še sporočili s SFC-ja.

Letošnji Berlinale bo med 10. in 20. februarjem potekal v živo z občinstvom, a ob upoštevanju strogih ukrepov, zabave in sprejemi bodo tako povsem izostali.