Z novim filmom je eden največjih delujočih režiserjev ustvaril
Z novim filmom je eden največjih delujočih režiserjev ustvaril "ljubeč portret kompleksnega odnosa s starši, ki je tako zelo vplival na velik del njegovega ustvarjanja". Foto: IMDb

Vsi celovečerci, ki so v zadnjih letih zmagali v Torontu, so namreč pozneje prejeli vsaj enega oskarja. Od ustanovitve nagrade leta 1978 je sedem torontskih lavreatov prejelo oskarja za najboljši film – od tega pet v zadnjih dvajsetih letih, med njimi 12 let suženj, Zelena knjiga in Dežela nomadov.

Film The Fabelmans je na festivalu v Torontu, ki je potekal med 8. in 18. septembrom, doživel svetovno premiero: občinstvo ga je po projekciji pozdravilo z bučnimi stoječimi ovacijami.

Film, v katerem nastopajo Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen in Gabriel LaBelle kot mali "Sam Fabelman", Spielbergov filmski alter-ego, je semiatobiografska zgodba o odraščanju. Podobno kot nekoč Spielbergova starša se tudi Sammyjeva mama in oče ne razumeta najbolje, deček pa iz družine beži in uteho najde v filmskem ustvarjanju.

"Predvsem sem vesel, da sem ta film pripeljal v Toronto," je Spielberg po zmagi zapisal v izjavo za javnost. "To je najbolj oseben film, kar sem jih kdaj posnel, in zaradi toplega sprejema je bilo moje prvo gostovanje na TIFF-u zelo intimno in osebno, tako zame kot za vso družino Fabelmanovih. Zaradi ljubiteljev filma v Torontu tega konca tedna ne bom nikoli pozabil."

V Torontu je drugo mesto po izboru občinstva (People's Choice Award) zasedel ameriški film Women Talking režiserke Sarah Polley, napeta drama o skupini žensk v izolirani skupnosti, ki odkrijejo, da so jih lokalni moški večkrat omamili in posilili. V igralski zasedbi so Claire Foy, Rooney Mara in Jessie Buckley.

Na tretjem mestu pa se je znašel film Glass Onion: A Knives Out Mystery, nadaljevanje filma Nož v hrbet iz leta 2019. V glavni vlogi detektiva Benoita Blanca se je vrnil Daniel Craig. V igralski zasedbi so še Edward Norton, Janelle Monae, Jessica Henwick in Kate Hudson.

Film The Fabelmans bo v britanske kinematografe prišel 27. januarja prihodnje leto, v nekaterih evropskih mestih pa bo po podatkih IMDb-ja na ogled že novembra.