Kitajski kini so zaprti že od 26. januarja. Foto: EPA
Kitajski kini so zaprti že od 26. januarja. Foto: EPA

Kino Žongjing (Zlata palma) v Urumčiju, prestolnici kitajske pokrajine Sinkiang, je uradno ponovno odprl svoja vrata v ponedeljek, toda ostal je prazen kot poprej, poroča Variety.

Kitajski kini so zaprti že od 26. januarja, prav kino Zlata palma pa je bil prvi, ki je želel vrniti podobe na velika platna in vnovič zagnati projektorje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Večer prej so na družbenih omrežjih objavili 22 načrtovanih projekcij. Toda do večera ni bilo nobenega gledalca, je za Sohu Entertainment povedal moški s priimkom Ding, zadolžen za tamkajšnje kinooperacije. Poudaril je, da "ostaja zavest o ukrepih za preprečevanje koronavirusa še vedno zelo močna."

27 dni od zadnje potrjene okužbe
V nedeljo ob polnoči je v vsem Sinkiangu minilo že 27 dni, odkar so nazadnje potrdili nov primer okužbe s koronavirusom. Dovoljenje za odprtje so dali tako v lokalni vladi kot tudi lokalnem uradu, pristojnem za propagando, je še dejal Ding.

"Ne moremo imeti zaprto za vedno. Lahko preizkusimo trenutne razmere ter vidimo, kakšne povratne informacije bomo dobili od javnosti," misli Ding, ki dodaja, da bodo kinodvorane spet odprli še štirje multipleksi v Urumčiju. Prazne dvorane odprtega kina pa povzročajo veliko večjo izgubo denarja, kot če bi ostale zaprte, še poudarja Ding.

Po dolgem obdobju kinoizolacije so se odločili za izbor 22 filmskih naslovov, med katerimi sta po poročanju Varietyja tudi dva "patriotska filma, ustvarjena v čast kitajski komunistični partiji," in sicer Osvoboditev in Moj narod, moja država. Med drugim so nameravali prikazati še triler Ovce brez pastirja in izbor kitajskih animiranih filmov za otroke.

Starši, ki so člani kina, bi lahko pripeljali svoje otroke in si projekcijo ogledali brezplačno, nečlani pa bi za vstopnico plačali 0,9 evra. V Zlati palmi so trenutno zaposleni le trije ljudje, ki bodo v prihodnje še ohranjali ukrepe iz časa koronavirusne epidemije: razkužili bodo prostore pred vsako projekcijo in po njej. Gledalcem bodo pred vstopom izmerili temperaturo, morali pa bodo tudi nositi maske.