Filmska nagrada lux, ki jo je v podporo distribuciji evropskih filmov ustanovil Evropski parlament pred 13 leti, je po novem spremenjena. Foto: AP
Filmska nagrada lux, ki jo je v podporo distribuciji evropskih filmov ustanovil Evropski parlament pred 13 leti, je po novem spremenjena. Foto: AP

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji vabijo k ogledu in oceni filmov. Glasove zbirajo do 23. maja. Polovico glasov bo prispevalo občinstvo, polovico pa poslanci Evropskega parlamenta. Zmagovalni film bo razglašen 9. junija.

Spletno povezavo in geslo za ogled filma bodo zainteresirani dan pred projekcijo prejeli na elektronski naslov, ki ga bodo navedli v prijavnem obrazcu.

Posamezen film si bo mogoče ogledati le na predvideni datum: Film Nažgani bo na voljo v petek, Kolektiv v soboto, Corpus Christi pa v nedeljo. Uro ogleda si bodo posamezniki lahko izbirali sami, so sporočili iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Od srednješolskih profesorjev do prestopnika, ki si želi biti duhovnik
Protagonisti Vinterbergovega filma so Martin in njegovi trije prijatelji, vsega naveličani srednješolski profesorji, ki se lotijo eksperimenta in skušajo skozi delovnik ohranjati stalno raven opitosti.

V središču filmske zgodbe Kolektiv je požar leta 2015 v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi, Corpus Christi pa je zgodba 20-letnega Daniela, ki med bivanjem v mladinskem prevzgojnem domu doživi duhovno preobrazbo.

Sorodna novica Corpus Christi

Postati želi duhovnik, a kot obsojeni prestopnik ne more v semenišče.

13-letna tradicija
Filmska nagrada lux, ki jo je v podporo distribuciji evropskih filmov ustanovil Evropski parlament pred 13 leti, je po novem spremenjena. Odslej jo bo Evropski parlament podeljeval v sodelovanju z Evropsko filmsko akademijo in v partnerstvu z Evropsko komisijo ter mrežo Europa Cinemas, pri izbiri zmagovalca pa bo neposredneje vključeno tudi občinstvo.

Nominirane filme so prvič do zdaj razglasili decembra na podelitvi 33. evropskih filmskih nagrad. Na podelitvi evropskih oskarjev je največ kipcev dobil prav danski film Nažgani.